Benals seneste single hitter ikke kun hos de faste hiphop-fans

Benals seneste single hitter ikke kun hos de faste hiphop-fans

Foto: CPH Music / Pressefoto

Benjamin og Albert har lavet musik sammen siden 2012. Under navnet Benal har de i løbet af de sidste par år udgivet de tre EP’er Baby, Hiphop og Hvad nu? samt de to albums Nu og Hvis og Hvis Det Virkelig Er Vigtigt. Duoen har efterhånden fået opbygget sig en massiv fanskare, og anmelderne har modtaget alle deres udgivelser med kyshånd. Sidste år vandt de oven i købet P3 Prisen til P3 Guld. Kort sagt har danskerne svært ved at få hænderne ned over Benal.
 

Duoens seneste single ”Lampeskærm” får hele 292.940 unikke likes*, sangen ligger i denne måned nummer 12 på VoxHot-listen. Mange lyttere beskriver, at der er et element af nysgerrighed over nummeret – og det er ikke svært at forstå hvorfor. Benals beats og synth-mønstre er legende og uforudsigelige. Deres tekst er på én gang poetisk og hårdtslående, hvilket blandt andet kommer til udtryk i fraser som:

”Følelsen ramte rent
Født i gamle dage
Fandt en engel der
Løb med ham tilbage
Alt for lidt der’ tænkt
Alt for mange der’ talt
Dét’ kun dig og mig
Fuck de andres plan”
Lyrics fra Benal – ‘Lampeskærm’


Benal Lampeskærm stemning i nummeret

Det er bemærkelsesværdigt, at der næsten er lige så mange lyttere, der hører tristhed i nummeret, som der er af lyttere, der hører glæde. Dette kan skyldes, at Benal er ganske enestående i deres leg med kontraster; hvor Alberts synth-palet er fornøjelig og sorgløs, er Benjamins ord kendetegnet ved elementer af tvivl og frustration. Det er bestemt ikke nemt at bestemme nummerets følelsesmæssige resonans. Alligevel mener størstedelen af lytterne, at musikken passer bedst til festlige lejligheder. Singlen synes dog at passe til et væld af forskellige funktioner i danskernes hverdag. Eksempelvis svarer 21% af lytterne, at de skruer op for ”Lampeskærm”, når de skal arbejde.

I modsætning til de fleste andre hiphop-numre på VoxHot-listen, har sangen flere kvindelige end mandlige lyttere. Desuden viser analysen, at ”Lampeskærm” både begejstrer de faste hiphop-fans og dem, der plejer at dedikere deres tid til andre genrer.

Benal Lampeskærm Matcher genren den genre fans lytter til


Måske bunder dette i, at musikken er så sublimt skruet sammen, at selv de folk, der normalt undgår hiphop-genren, føler sig nødsagede til at lytte med. Duoens stil er dog så unik, at der også kan argumenteres for, at Benjamin og Albert har skabt deres egen genre – en genre, vi kan kalde Benal.

*Unikke likes betyder det antal af danskere, der synes godt om
nummeret og placerer sig i kategorien ’fans’. Beregnet af VoxHot Musiktest.


Benal Lampeskærm på VoxHot uge 44

 

 

HØR NUMMERET OG LÆS ANALYSER

Se alle musikartikler