Benals seneste single hitter ikke kun hos de faste hiphop-fans

Benals seneste single hitter ikke kun hos de faste hiphop-fans

Foto: CPH Music / Pressefoto

Benjamin og Albert har lavet musik sammen siden 2012. Under navnet Benal har de i løbet af de sidste par år udgivet de tre EP’er Baby, Hiphop og Hvad nu? samt de to albums Nu og Hvis og Hvis Det Virkelig Er Vigtigt. Duoen har efterhånden fået opbygget sig en massiv fanskare, og anmelderne har modtaget alle deres udgivelser med kyshånd. Sidste år vandt de oven i købet P3 Prisen til P3 Guld. Kort sagt har danskerne svært ved at få hænderne ned over Benal.
 

Duoens seneste single ”Lampeskærm” får hele 292.940 unikke likes*, sangen ligger i denne måned nummer 12 på VoxHot-listen. Mange lyttere beskriver, at der er et element af nysgerrighed over nummeret – og det er ikke svært at forstå hvorfor. Benals beats og synth-mønstre er legende og uforudsigelige. Deres tekst er på én gang poetisk og hårdtslående, hvilket blandt andet kommer til udtryk i fraser som:

”Følelsen ramte rent
Født i gamle dage
Fandt en engel der
Løb med ham tilbage
Alt for lidt der’ tænkt
Alt for mange der’ talt
Dét’ kun dig og mig
Fuck de andres plan”
Lyrics fra Benal – ‘Lampeskærm’


Benal Lampeskærm stemning i nummeret

Det er bemærkelsesværdigt, at der næsten er lige så mange lyttere, der hører tristhed i nummeret, som der er af lyttere, der hører glæde. Dette kan skyldes, at Benal er ganske enestående i deres leg med kontraster; hvor Alberts synth-palet er fornøjelig og sorgløs, er Benjamins ord kendetegnet ved elementer af tvivl og frustration. Det er bestemt ikke nemt at bestemme nummerets følelsesmæssige resonans. Alligevel mener størstedelen af lytterne, at musikken passer bedst til festlige lejligheder. Singlen synes dog at passe til et væld af forskellige funktioner i danskernes hverdag. Eksempelvis svarer 21% af lytterne, at de skruer op for ”Lampeskærm”, når de skal arbejde.

I modsætning til de fleste andre hiphop-numre på VoxHot-listen, har sangen flere kvindelige end mandlige lyttere. Desuden viser analysen, at ”Lampeskærm” både begejstrer de faste hiphop-fans og dem, der plejer at dedikere deres tid til andre genrer.

Benal Lampeskærm Matcher genren den genre fans lytter til


Måske bunder dette i, at musikken er så sublimt skruet sammen, at selv de folk, der normalt undgår hiphop-genren, føler sig nødsagede til at lytte med. Duoens stil er dog så unik, at der også kan argumenteres for, at Benjamin og Albert har skabt deres egen genre – en genre, vi kan kalde Benal.

*Unikke likes betyder det antal af danskere, der synes godt om
nummeret og placerer sig i kategorien ’fans’. Beregnet af CEM MusicTest.


Benal Lampeskærm på VoxHot uge 44

 

 

HØR NUMMERET OG LÆS ANALYSER


Om Musikanmeldelser

Danskerne anmelder nye musikudgivelser: I takt med at antallet af danskernes anmeldelser stiger, bliver det nemt for musikelskere at finde ny, spændende musik, som matcher deres individuelle smag. Systematikken i anmeldelserne udgør et alternativ og et supplement til den hidtidige proces, hvor den musik, de hører eller har lettest ved at finde, er bestemt af:

  1. Playtime i radioen
  2. En kunstners kendisgrad og antal solgte billetter
  3. Mængden af penge en kunstner har i ryggen til markedsføring
  4. Musikanmeldelser af enkeltpersoner
  5. Den “digitale fugleflok”, som følger musik med det største markedsføringsbudget, antal likes og streaminger.

Her er danskernes anmeldelser et alternativ, fordi der er tale om et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, hvor alle er tilfældigt udvalgt. Hermed afspejles danskernes vurdering af en god musikoplevelse, hvor alle persontyper er repræsenteret, herunder den korrekte diversitet og fordeling i lytternes musiksmag.

Program til musikanalyse

Nyt program til musikanalyse: Voxmeter har udviklet et analyseprogram, som gør det nemt og billigt for kunstnerne at få analyseret deres musik. Analysen gennemføres på baggrund af et uvildigt, repræsentativt publikum på blot 3 dage – uanset hvilket land i verden. Hermed kan:

  1. Nye kunstnere lynhurtigt blive opdaget
  2. Nichemusik kan matches med sit ideelle publikum
  3. Etablerede kunstnere kan undgå fiaskoer og udvide deres marked, også internationalt
  4. Alt sammen til glæde for både musikelskere, musikere og samtlige aktører i musikbranchen.

Danskernes anmeldelser giver kunstnerne indblik i, hvor mange på markedet der synes godt om deres musik. Analysesystemet tegner også en profil af musikkens fangruppe. Det er fakta, som bruges til at matche musikken med dens ideelle publikum – særligt værdifuldt for nichemusik. Hertil giver fans og potentielle fans inspiration til, hvordan de mener, at musikken kan blive endnu bedre. Læs mere om APP’en på www.voxmeter.dk/cem-musictest/

Stikprøver

Forudsætningen for sammensætningen af en valid stikprøve er, at alle skal have haft lige stor chance for at blive hørt. Den bedste metode til at opfylde dette princip er at benytte telefoninterview, idet 99,9 % af befolkningen har en telefon. Tilfældighedsprincippet opfyldes ved, at Voxmeter genererer 93 % mobilnumre og 7 % stationære numre. Hermed fanger vi alle persontyper, både danskere med hemmeligt nummer, privatabonnement, firmatelefon samt taletidskort. Voxmeter gennemfører minimum 1.000 telefoninterview om ugen omhandlende politik og samfunds- og markedsforhold. Alle telefoninterview afsluttes med en rekruttering til Voxmeters panel ”CEM Danskerne”.

Opnåelse

Når man laver meningsmålinger, der afspejler virkeligheden, er det vigtigt at få overtalt flest muligt til at sige ”ja” til at deltage. Det er dog lettere sagt end gjort. Derfor arbejder Voxmeter løbende med uddannelsen af vores interviewere, som oplæres i samtaleteknik og andre spørgetekniske forhold. Succeskriteriet for vores interviewere er, at 7 ud af 10 af dem, vi ringer op, skal indvillige i at deltage i vores undersøgelser. Dette kræver, at vores medarbejdere har en imødekommende telefonstemme, er veltalende og fremstår seriøse og professionelle. Derfor er Voxmeters interviewere ikke ansat på akkord eller bonus, men arbejder udelukkende på timeløn. Takket være Voxmeters dygtige interviewkorps er det også 7 ud af 10, der takker ja til at deltage i Voxmeters panel ”CEM Danskerne”. Voxmeter har telefonsamtaler med minimum 52.000 danskere pr. år, hvor ca. 36.000 efterfølgende indvilliger i at deltage i Voxmeters panel.

Telefoninterview

Heldigvis er langt de fleste positive, når Voxmeter ringer for at gennemføre et interview. Desværre er der enkelte borgere, som føler sig generet over at blive ringet op, og det beklager vi dybt. Når det sker, har vi en ”lås”, som sikrer, at Voxmeter aldrig ringer op til samme nummer igen.

Voxmeter er danskernes talerør, og formidler deres holdninger og ønsker til medier, virksomheder, politikere og organisationer.

Derfor har vi en forpligtigelse til, at vores målinger afspejler virkeligheden korrekt. Forudsætningen er, at alle borgere skal have haft lige stor mulighed for at blive hørt. Derfor har vi som analyseinstitut også pligt til at ringe til alle, både folk med hemmeligt nummer og til folk der står på Robinsonlisten.

Til gengæld må vi som analyseinstitut aldrig medvirke til direkte eller indirekte salg og aldrig viderelevere kontaktoplysninger, der kan knyttes sammen med svarene, danskerne giver os. Siden 1997 har Voxmeter garanteret vores respondenter 100 % anonymitet, og altid levet op til de nye GDPR-regler, som vi hilser velkommen.

WEB-Panel

Voxmeters succeskriterie er, at vi altid har 100.000 aktive panelmedlemmer til rådighed. Voxmeter laver 52.000 rekrutteringer hvert år via 1.000 telefoninterview pr. uge. Her adskiller Voxmeter-panelet sig fra de fleste andre paneler ved, at ingen har kunnet tilmelde sig på eget initiativ. Alle er tilfældigt udvalgt og inviteret personligt af en uddannet researcher. Derfor er alle persontyper repræsenteret; lige fra ung til ældre, højt til lavt uddannet, rig til mindre rig.

Voxmeter investerer mange ressourcer på, at alle medlemmer er glade for at være medlem af vores panel. Dels sørger vi for, at Voxmeters spørgeskemaer altid fremstår seriøse og velgennemtænkte, samt bestræber vi os på, at emnerne er vedkommende. Derudover har medlemmer adgang til et attraktivt fordelsprogram, der tager højde for, hvad de enkelte persontyper synes godt om. Fordelsprogrammet sikrer en høj opnåelse og lang anciennitet.

Luk