Bikstok vinder fans på godt håndværk og uniqueness

Den danske dancehall-trio Bikstok har efter fire års stilhed udgivet en ny single med titlen ”Gondolagoz”. Hvad der gemmer sig bag denne særegne sprogblomst, må man nok spørge Bikstok om – men til gengæld kan Voxmeter fortælle, hvordan deres dansevenlige nummer vurderes af de danske lyttere.


Bikstok foto: Bikstok facebook cover

”Gondolagoz” får topscore af ca. en halv million danskere

Bikstok udgav deres anmelderroste debutplade ”Over Stok & Sten” i 2005, og efterfølgeren ”Uranium” udkom i 2015. Voxmeter har kørt Bikstoks spritnye single ”Gondolagoz” igennem musikanalyseværktøjet VoxHot Musiktest for at høre, hvad de danske musiklyttere synes om nummeret. Her rammer ”Gondolagoz” plet hos 8% af de danske musiklyttere, hvilket svarer til ca. en halv million potentielle fans.

En fjerdedel af lytterne mener ”Gondolagoz” er unikt

Bikstok var gruppen, der for alvor populariserede dancehall hertillands, og de var samtidig blandt de allerførste, der gav den traditionelle jamaicanske musikgenre danske vers. Det musikalske overraskelseskrumspring har siden banet vejen for andre danske dancehall-artister som Klumben og Raske Penge – og er sådan set stadig et originalt musikalsk træk.

Omkring en fjerdedel af VoxHot Musiktest’s repræsentative lytterpanel bedømmer nemlig nummerets overordnede karakter som ”Unik”. Samtidigt har musiklytterne tilkendegivet, at ”Gondolagoz” kun meget lidt matcher de genrer, de normalt lytter til.

Gondolagoz - matcher musikgenre der normalt lyttes til

De 5 barrierer

Alle artister, hvad enten de er etablerede eller upcoming – eller som i Bikstoks tilfælde, vurderes til at have en unik musikproduktion – må overvinde markedets indbyggede barrierer for at nå helt ud til deres fans. En af forhindringerne i denne proces kan være, at musikselskaber, radiokanaler og andre branchespillere vil være påpasselige med at støtte et band, der laver helt nye musikalske koblinger. Man mangler sammenligningsgrundlag og kan derfor ikke vurdere, om der ville være interesse hos lytterne. Men netop dette siger VoxHot Musiktest’s lyttertilbagemelding også noget om. Selvom et nummer som ”Gondolagoz” vurderes som unikt og ikke matcher nogen af de genrer, lytterne normalt hører, så dokumenterer VoxHot Musiktest, at 8% af de danske musiklyttere synes, at Bikstok er fedt.


Virkelig godt styr på håndværket

Hvad der får de danske lyttere til at spidse ører, når det kommer til Bikstoks særlige univers, giver VoxHot Musiktest også et godt bud på. Det kræver dedikation og mod at lave musik, der går egne veje, men man kan slippe af sted med det, hvis håndværket er solidt.

Lytterne vurderer f.eks. ”Gondolagoz” til ikke kun at være et godt dansenummer, men også som sød musik i øregangene. Gruppens orkestrering (”Band/Orkester”) vurderes som værende dobbelt så god som gennemsnittet for alle andre artister testet på VoxHot. Det samme gælder for det overordnede indtryk af produktionen (”Lyd/Mix”), som også scorer dobbelt så højt.

Endelig kan det kun overraske de færreste kendere af Bikstok, at det lyriske arbejde i ”Gondolagoz” scorer næsten tre gange højere end gennemsnittet, sammenlignet med tidligere testede artister på VoxHot. Det er i høj grad Eaggerman, Pharfar og Blæs Bukkis utrættelige sproggøgl, der gør Bikstoks ”Gondolagoz” til helt sin egen.

Gondolagoz - tekst lyrik

Find ud af, hvad din musik gør ved lytterne

På Voxhot.dk udgiver vi hver uge en række musikanalyser. Analyserne forklarer, hvordan musikere og andre aktører i musikbranchen – også lytterne – får værdi ved at bruge det nye analyseredskab VoxHot Musiktest og følge med i musiklisten.

Officielt har vi været i gang siden 18. september. Vi har allerede påvist, at der er plads til meget mere variation i den musik, der formidles på såvel de små som de store radiokanaler. De hundredvis musiktests, der er blevet gennemført, viser, at danskernes musiksmag er bred og går på tværs af alle musikgenrer. Musikelskere, der hidtil har helliget sig til rock, finder pludselig ud af, at der er fantastisk musik indenfor hiphop eller jazz. Disse fakta kommer frem, fordi VoxHot Musiktest netop baserer sig på vurderinger fra et uvildigt og repræsentativt udsnit af de danske musikforbrugere.


På VoxHot-listen kan du selv gå ind og læse online-rapporten. Her kan du også se andre lytteres kommentarer til musikken. Bandet selv og dets musikselskab har adgang til en udvidet markedsanalyserapport i PDF-format.

HØR NUMMERET OG LÆS FLERE ANALYSER

Se alle musikartikler

 

Tue West