Bikstok vinder fans på godt håndværk og uniqueness

Den danske dancehall-trio Bikstok har efter fire års stilhed udgivet en ny single med titlen ”Gondolagoz”. Hvad der gemmer sig bag denne særegne sprogblomst, må man nok spørge Bikstok om – men til gengæld kan Voxmeter fortælle, hvordan deres dansevenlige nummer vurderes af de danske lyttere.


Bikstok foto: Bikstok facebook cover

”Gondolagoz” får topscore af ca. en halv million danskere

Bikstok udgav deres anmelderroste debutplade ”Over Stok & Sten” i 2005, og efterfølgeren ”Uranium” udkom i 2015. Voxmeter har kørt Bikstoks spritnye single ”Gondolagoz” igennem musikanalyseværktøjet CEM MusicTest for at høre, hvad de danske musiklyttere synes om nummeret. Her rammer ”Gondolagoz” plet hos 8% af de danske musiklyttere, hvilket svarer til ca. en halv million potentielle fans.

En fjerdedel af lytterne mener ”Gondolagoz” er unikt

Bikstok var gruppen, der for alvor populariserede dancehall hertillands, og de var samtidig blandt de allerførste, der gav den traditionelle jamaicanske musikgenre danske vers. Det musikalske overraskelseskrumspring har siden banet vejen for andre danske dancehall-artister som Klumben og Raske Penge – og er sådan set stadig et originalt musikalsk træk.

Omkring en fjerdedel af CEM MusicTest’s repræsentative lytterpanel bedømmer nemlig nummerets overordnede karakter som ”Unik”. Samtidigt har musiklytterne tilkendegivet, at ”Gondolagoz” kun meget lidt matcher de genrer, de normalt lytter til.

Gondolagoz - matcher musikgenre der normalt lyttes til

De 5 barrierer

Alle artister, hvad enten de er etablerede eller upcoming – eller som i Bikstoks tilfælde, vurderes til at have en unik musikproduktion – må overvinde markedets indbyggede barrierer for at nå helt ud til deres fans. En af forhindringerne i denne proces kan være, at musikselskaber, radiokanaler og andre branchespillere vil være påpasselige med at støtte et band, der laver helt nye musikalske koblinger. Man mangler sammenligningsgrundlag og kan derfor ikke vurdere, om der ville være interesse hos lytterne. Men netop dette siger CEM MusicTest’s lyttertilbagemelding også noget om. Selvom et nummer som ”Gondolagoz” vurderes som unikt og ikke matcher nogen af de genrer, lytterne normalt hører, så dokumenterer CEM MusicTest, at 8% af de danske musiklyttere synes, at Bikstok er fedt.


Virkelig godt styr på håndværket

Hvad der får de danske lyttere til at spidse ører, når det kommer til Bikstoks særlige univers, giver CEM MusicTest også et godt bud på. Det kræver dedikation og mod at lave musik, der går egne veje, men man kan slippe af sted med det, hvis håndværket er solidt.

Lytterne vurderer f.eks. ”Gondolagoz” til ikke kun at være et godt dansenummer, men også som sød musik i øregangene. Gruppens orkestrering (”Band/Orkester”) vurderes som værende dobbelt så god som gennemsnittet for alle andre artister testet på VoxHot. Det samme gælder for det overordnede indtryk af produktionen (”Lyd/Mix”), som også scorer dobbelt så højt.

Endelig kan det kun overraske de færreste kendere af Bikstok, at det lyriske arbejde i ”Gondolagoz” scorer næsten tre gange højere end gennemsnittet, sammenlignet med tidligere testede artister på VoxHot. Det er i høj grad Eaggerman, Pharfar og Blæs Bukkis utrættelige sproggøgl, der gør Bikstoks ”Gondolagoz” til helt sin egen.

Gondolagoz - tekst lyrik

Find ud af, hvad din musik gør ved lytterne

På Voxhot.dk udgiver vi hver uge en række musikanalyser. Analyserne forklarer, hvordan musikere og andre aktører i musikbranchen – også lytterne – får værdi ved at bruge det nye analyseredskab CEM MusicTest og følge med i musiklisten.

Officielt har vi været i gang siden 18. september. Vi har allerede påvist, at der er plads til meget mere variation i den musik, der formidles på såvel de små som de store radiokanaler. De hundredvis musiktests, der er blevet gennemført, viser, at danskernes musiksmag er bred og går på tværs af alle musikgenrer. Musikelskere, der hidtil har helliget sig til rock, finder pludselig ud af, at der er fantastisk musik indenfor hiphop eller jazz. Disse fakta kommer frem, fordi CEM MusicTest netop baserer sig på vurderinger fra et uvildigt og repræsentativt udsnit af de danske musikforbrugere.


Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte:

Christian Stjer
Christian Stjer
Adm. direktør
cs@voxmeter.dk
Tlf: +45 26 83 82 82

På VoxHot-listen kan du selv gå ind og læse online-rapporten. Her kan du også se andre lytteres kommentarer til musikken. Bandet selv og dets musikselskab har adgang til en udvidet markedsanalyserapport i PDF-format.

HØR NUMMERET OG LÆS FLERE ANALYSER

Om Musikanmeldelser

Danskerne anmelder nye musikudgivelser: I takt med at antallet af danskernes anmeldelser stiger, bliver det nemt for musikelskere at finde ny, spændende musik, som matcher deres individuelle smag. Systematikken i anmeldelserne udgør et alternativ og et supplement til den hidtidige proces, hvor den musik, de hører eller har lettest ved at finde, er bestemt af:

  1. Playtime i radioen
  2. En kunstners kendisgrad og antal solgte billetter
  3. Mængden af penge en kunstner har i ryggen til markedsføring
  4. Musikanmeldelser af enkeltpersoner
  5. Den “digitale fugleflok”, som følger musik med det største markedsføringsbudget, antal likes og streaminger.

Her er danskernes anmeldelser et alternativ, fordi der er tale om et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, hvor alle er tilfældigt udvalgt. Hermed afspejles danskernes vurdering af en god musikoplevelse, hvor alle persontyper er repræsenteret, herunder den korrekte diversitet og fordeling i lytternes musiksmag.

Program til musikanalyse

Nyt program til musikanalyse: Voxmeter har udviklet et analyseprogram, som gør det nemt og billigt for kunstnerne at få analyseret deres musik. Analysen gennemføres på baggrund af et uvildigt, repræsentativt publikum på blot 3 dage – uanset hvilket land i verden. Hermed kan:

  1. Nye kunstnere lynhurtigt blive opdaget
  2. Nichemusik kan matches med sit ideelle publikum
  3. Etablerede kunstnere kan undgå fiaskoer og udvide deres marked, også internationalt
  4. Alt sammen til glæde for både musikelskere, musikere og samtlige aktører i musikbranchen.

Danskernes anmeldelser giver kunstnerne indblik i, hvor mange på markedet der synes godt om deres musik. Analysesystemet tegner også en profil af musikkens fangruppe. Det er fakta, som bruges til at matche musikken med dens ideelle publikum – særligt værdifuldt for nichemusik. Hertil giver fans og potentielle fans inspiration til, hvordan de mener, at musikken kan blive endnu bedre. Læs mere om analyseprogrammet på www.voxmeter.dk/cem-musictest/

Stikprøver

Forudsætningen for sammensætningen af en valid stikprøve er, at alle skal have haft lige stor chance for at blive hørt. Den bedste metode til at opfylde dette princip er at benytte telefoninterview, idet 99,9 % af befolkningen har en telefon. Tilfældighedsprincippet opfyldes ved, at Voxmeter genererer 93 % mobilnumre og 7 % stationære numre. Hermed fanger vi alle persontyper, både danskere med hemmeligt nummer, privatabonnement, firmatelefon samt taletidskort. Voxmeter gennemfører minimum 1.000 telefoninterview om ugen omhandlende politik og samfunds- og markedsforhold. Alle telefoninterview afsluttes med en rekruttering til Voxmeters panel ”CEM Danskerne”.

Opnåelse

Når man laver meningsmålinger, der afspejler virkeligheden, er det vigtigt at få overtalt flest muligt til at sige ”ja” til at deltage. Det er dog lettere sagt end gjort. Derfor arbejder Voxmeter løbende med uddannelsen af vores interviewere, som oplæres i samtaleteknik og andre spørgetekniske forhold. Succeskriteriet for vores interviewere er, at 7 ud af 10 af dem, vi ringer op, skal indvillige i at deltage i vores undersøgelser. Dette kræver, at vores medarbejdere har en imødekommende telefonstemme, er veltalende og fremstår seriøse og professionelle. Derfor er Voxmeters interviewere ikke ansat på akkord eller bonus, men arbejder udelukkende på timeløn. Takket være Voxmeters dygtige interviewkorps er det også 7 ud af 10, der takker ja til at deltage i Voxmeters panel ”CEM Danskerne”. Voxmeter har telefonsamtaler med minimum 52.000 danskere pr. år, hvor ca. 36.000 efterfølgende indvilliger i at deltage i Voxmeters panel.

Telefoninterview

Heldigvis er langt de fleste positive, når Voxmeter ringer for at gennemføre et interview. Desværre er der enkelte borgere, som føler sig generet over at blive ringet op, og det beklager vi dybt. Når det sker, har vi en ”lås”, som sikrer, at Voxmeter aldrig ringer op til samme nummer igen.

Voxmeter er danskernes talerør, og formidler deres holdninger og ønsker til medier, virksomheder, politikere og organisationer.

Derfor har vi en forpligtigelse til, at vores målinger afspejler virkeligheden korrekt. Forudsætningen er, at alle borgere skal have haft lige stor mulighed for at blive hørt. Derfor har vi som analyseinstitut også pligt til at ringe til alle, både folk med hemmeligt nummer og til folk der står på Robinsonlisten.

Til gengæld må vi som analyseinstitut aldrig medvirke til direkte eller indirekte salg og aldrig viderelevere kontaktoplysninger, der kan knyttes sammen med svarene, danskerne giver os. Siden 1997 har Voxmeter garanteret vores respondenter 100 % anonymitet, og altid levet op til de nye GDPR-regler, som vi hilser velkommen.

WEB-Panel

Voxmeters succeskriterie er, at vi altid har 100.000 aktive panelmedlemmer til rådighed. Voxmeter laver 52.000 rekrutteringer hvert år via 1.000 telefoninterview pr. uge. Her adskiller Voxmeter-panelet sig fra de fleste andre paneler ved, at ingen har kunnet tilmelde sig på eget initiativ. Alle er tilfældigt udvalgt og inviteret personligt af en uddannet researcher. Derfor er alle persontyper repræsenteret; lige fra ung til ældre, højt til lavt uddannet, rig til mindre rig.

Voxmeter investerer mange ressourcer på, at alle medlemmer er glade for at være medlem af vores panel. Dels sørger vi for, at Voxmeters spørgeskemaer altid fremstår seriøse og velgennemtænkte, samt bestræber vi os på, at emnerne er vedkommende. Derudover har medlemmer adgang til et attraktivt fordelsprogram, der tager højde for, hvad de enkelte persontyper synes godt om. Fordelsprogrammet sikrer en høj opnåelse og lang anciennitet.

Luk