Claras vokal driver publikum ”crazy” på den gode måde


Clara facebook cover

Foto: Clara facebook cover

Den danske popsanger Clara er denne uge fløjet ind på 8. pladsen på VoxHot’s februar-playliste. Det frembrusende unge talent, der var nomineret til P3 Talentet og blev Årets Hit på P7 Mix i 2018, spås stor fremgang i 2019. Men hvad siger lytterne?

Voxmeter har kørt Claras nye single ”Crazy” igennem musikanalyseværktøjet VoxHot Musiktest, der giver tilbagemeldinger fra et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. Sangen, hvor det 18-årige talent fra Jylland synger om at være ved at miste forstanden, går rent ind hos rundt regnet 560.000 potentielle fans.
Crazy - Music map

Claras vokal hiver ”Crazy” hjem

Musiklytterne er helt med på præmissen om det skrøbelige sind. Størstedelen af sangens positive lytterskare genkender nemlig følelser som tristhed, kærlighed og ømhed i musikken. Sangens positive og negative stemte segment er enige om én ting; at ”Crazy” gør sig bedst, når man skal slappe af.

At man kan dyrke tristhed i selskab med Clara, er dog ikke bandets fortjeneste. Tallene viser, at det i høj grad er Claras solide sangtalent, der hiver den stormfulde ballade hjem. Her scorer artisten hele 16% højere på parameteren ‘Vokal/Sanger’, end gennemsnittet for samtlige andre artister, der tidligere har været testet på VoxHot.
Crazy - vokal/sanger

Claras fans er modne og kræsne

Clara beviser dermed, at det hovedsageligt er hendes sprøde vokal, der leverer nummeret, og ikke så meget produktionen. Både ‘Band/Orkestrering’ og ‘Lyd og Mix’ vurderes af lytterne til at være under gennemsnittet, og ‘Musikkens karakter’ vurderes i høj grad som ‘Hørt før’.

Hvorfor musiklytterne forholder sig sådan til ”Crazy”, kan måske besvares af deres demografiske sammensætning. Hvor vokalen fint kan formidle de tunge følelser til et bredt aldersudsnit af befolkningen, befinder størstedelen af nummerets potentielle fans – men også ikke-fans – sig i alderskategorien modne 60 år +. Og de har en bredere musikhorisont.
Crazy - Målgruppe

VoxHot Musiktest belyser nummerets potentiale

Tal fra Voxmeters andet analyseværktøj, CEM Danskerne, viser, at hvor 70% af unge på 18-29 år har den rendyrkede pop blandt deres yndlingsgenrer, gælder dette tal kun for ca. 50% i aldersgruppen 60 år +. Til gengæld er der i den modne aldersgruppe et overtal af fans af mere komplekse musikgenrer som jazz og klassisk.

Her kan VoxHot Musiktest’s analyse af et nummer som ”Crazy” være god viden for artisten selv – eller for Claras samarbejdspartner Sony. Clara har med netop dette nummer fat i et segment, der er langt mere modent end sanglærken selv. Vil man for alvor optimere nummerets potentiale, kan man med fordel orkestrere det således, at det vækker nysgerrighed og genklang på andet end vokalfronten.

Find ud af, hvad din musik gør ved lytterne

Voxhot.dk udgiver vi hver uge en række musikanalyser. Analyserne forklarer, hvordan musikere og andre aktører i musikbranchen – også lytterne – får værdi ved at bruge det nye analyseredskab VoxHot Musiktest og følge med i musiklisten.

Officielt har vi været i gang siden 18. september. Vi har allerede påvist, at der er plads til meget mere variation i den musik, der formidles på såvel de små som de store radiokanaler. De hundredvis musiktests, der er blevet gennemført, viser, at danskernes musiksmag er bred og går på tværs af alle musikgenrer. Musikelskere, der hidtil har helliget sig til rock, finder pludselig ud af, at der er fantastisk musik indenfor hiphop eller jazz. Disse fakta kommer frem, fordi VoxHot Musiktest netop baserer sig på vurderinger fra et uvildigt og repræsentativt udsnit af de danske musikforbrugere.


På VoxHot-listen kan du selv gå ind og læse online-rapporten. Her kan du også se andre lytteres kommentarer til musikken. Bandet selv og dets musikselskab har adgang til en udvidet markedsanalyserapport i PDF-format.

HØR NUMMERET OG LÆS FLERE ANALYSER

Læs mere

Klaptrae
Woodpecker