Forening: Flere mister tænderne, mens regeringen skærer i tilskud


Ritzau/Keld Navntoft

Knap 73 procent mener, at Danmark bør bruge flere eller mange flere af sundhedsvæsenets samlede ressourcer til offentlige tilskud til tandbehandling, skriver Freddie Sloth-Lisbjerg fra Tandlægeforeningen. Foto: /ritzau/Keld Navntoft


DEBAT: Fire ud af ti danskere har parodontitis, og endnu flere vil blive ramt af sygdommen de kommende år, mens brugerbetalingen på tandpleje er historisk høj. Alligevel nedprioriterer regeringen tandplejen, skriver Freddie Sloth-Lisbjerg fra Tandlægeforeningen.

Af Freddie Sloth-Lisbjerg
Formand for Tandlægeforeningen

Den ministerielle arbejdsgruppe, der skal arbejde med at gentænke voksentandplejen i Danmark, tegner et rosenrødt billede af tandsundheden i Danmark.

Det fremgår af det dokument, som skal danne udgangspunkt for arbejdet.

Og ja, danskernes tandsundhed er over de sidste mange år forbedret, men der er fortsat et stort behandlingsbehov. Ikke mindst på grund af den alvorlige tandsygdom parodontitis, som omkring 40 procent af befolkningen lider af.

Parodontitis er tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv, og efter 40-års alderen er parodontitis den hyppigste årsag til tandtab.

Nye tal fra Sundhed.dk viser, at antallet af patienter, der behandles for parodontitis, er vokset med næsten 28 procent siden 2007, selvom der i den samme periode er kommet under 1 procent flere patienter i voksentandplejen.

Og de 28 procent omhandler kun patienter, som har været til tandlægen. Der går altså et ukendt antal danskere rundt med ubehandlet parodontitis. Det er en stærkt bekymrende udvikling.

Der er grund til at tro, at flere ældre rammes af parodontitis de kommende år. Danskerne lever længere, og risikoen for parodontitis stiger stærkt med alderen.

Over 60 procent af de danskere, der i 2016 var mellem 70 og 79 år, var i behandling for parodontitis, afslører tal fra Danske Regioner. Dertil kommer, at langt flere ældre i dag bevarer deres tænder og derfor har flere tænder, der kræver forebyggelse, behandling og kontrol.

Hvad siger danskerne? De har fået nok. Knap 73 procent mener, at Danmark bør bruge flere eller mange flere af sundhedsvæsenets samlede ressourcer til offentlige tilskud til tandbehandling. Det viser en Voxmeter-undersøgelse, som Tandlægeforeningen fik gennemført i 2017.


Altinget Sundhed 19.09.18
Læs hele artiklen på altinget.dk


Læs mere

Er ”bøsse” blevet et skældsord, du skal undgå?
Kill Your Norms: Ny kampagne sætter fokus på homofobisk sprog
Barry vil hellere sælge viden end strøm
Rekordmange får lavet nye bryster
Radioboss vil have Kijafa tilbage til Faaborg
Flere får lavet bryster: Det skal du overveje