Karl Williams vokal begejstrer danskerne

Foto: Pressefoto

Den unge hiphop-, R’n’B- og pop-musiker Karl William har foreløbigt haft en strygende karriere. I en alder af kun 19 år debuterede han i 2014 med EP’en Døende. Siden har han udgivet endnu en EP og to albums samt modtaget en P3-pris i både 2015 og 2016. Danskerne har taget rigtig godt imod hans seneste album Livet, Faldet & Alt Det Andet, som udkom tidligere i år, og særligt hans stemme og lyriske talent fremkalder begejstring.

I denne måned ligger ”Langt Ude”, som er albummets første sang, nummer 8 på VoxHot-listen. Nummeret har fået hele 392.398 unikke likes* fra danskerne. På en lang række parametre klarer nummeret sig bedre end mange af de andre numre på VoxHot-listen.


Teksten i Karl Williams Langt Ude

16 % af lytterne er positivt stemte over for sangens tekst. Selvom det umiddelbart kan virke som en lav procent, er det faktisk mere end dobbelt så mange som gennemsnittet. Man skal huske, at Voxmeters lytterpanel, der har bedømt sangens tekst, er et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. Der kan være stor forskel på, hvad forskellige befolkningsgrupper lægger vægt på i deres bedømmelse, og det kan netop komme til udtryk i analysen. At mere end dobbelt så mange som gennemsnittet synes godt om Karl Williams tekst giver bestemt mening. Han har nemlig en unægtelig flair for ord. I tredje vers synger han eksempelvis:

”Jeg har det jo ikk’ fra fremmede
Siger jeg
Sætter mig ned og tilrette
Bli’r lige her
Mit indre er blevet forfremmet
Og sendt i himlen langt før, tiden var omme”

 
Der er noget poetisk over Karl Williams musikalske univers. Selvom nummeret emmer af melankoli og vemodighed, bliver man langt fra trist, når man lytter til det. De kønne klange, den fine melodi og det rolige tempo efterlader lytteren med en følelse af salighed, og dette er måske grunden til, at 74 % af sangens fans mener, at den passer bedst til afslapning. Den samme procentdel svarer, at de som regel hører musik om eftermiddagen, og ”Langt Ude” passer da også glimrende til dét tidspunkt på dagen, hvor man efter mange timers studie, arbejde eller frustrerende jobsøgning endelig kan holde fri.

Ser vi på alle de musiktests, der er kørt igennem Voxmeters analyseprogram, er det i gennemsnit 18 % af lytterne, der ikke bryder sig om vokalen i en sang. Ikke en eneste af de lyttere, der har bedømt ”Langt Ude”, har erklæret sig utilfreds med Karl Williams stemme på nummeret.

Vokalen i Karl Williams Langt Ude


Dette bunder sandsynligvis i, at den unge musiker er i besiddelse af en vokal, som på én gang er interessant og behagelig at lytte til. Desuden viser han gang på gang, at han er i stand til problemfrit at bevæge sig både i det dybe og i det lyse stemmeleje. Det er derfor ikke svært at forstå, hvorfor de danske lyttere tilsyneladende godt vil høre mere til Karl William.

*Unikke likes betyder det antal af danskere, der synes godt om
nummeret og placerer sig i kategorien ’fans’. Beregnet af VoxHot Musiktest.


På VoxHot-listen kan du selv gå ind og læse online-rapporten. Her kan du også se andre lytteres kommentarer til musikken. Bandet selv og dets musikselskab har adgang til en udvidet markedsanalyserapport i PDF-format.

Karl William Langt Ude på VoxHot listen uge 45

HØR NUMMERET OG LÆS ANALYSER

Se alle musikartikler

 

Klaptrae
Woodpecker