Klumme: Historisk opbrud er besserwissernes spin

Der bliver ingen historisk opbrud i dansk politik efter det næste folketingsvalg – medmindre Uffe Elbæk bliver statsminister. Mandatfordelingen i Folketinget vil være nogenlunde som den er i dag. På det økonomiske område vil de fleste vælgere stemme på den fordelingspolitiske velfærdskoalition. På udlændinge- og integrationsområdet vil vælgerne stille sig tilfredse med Socialdemokratiets og Venstres retoriske ryk til højre.

 

Spin om politisk opbrud sælger billetter
Lige siden sommeren har kommentariatet blæst de næsten usynlige holdningsforskelle mellem partierne op til afgørende ideologiske skillelinjer og nærmest en verdensbegivenhed. Besserwisserne og andet godtfolk pumper deres politiske analyser op, så de får et skin af drama, og taler samstemmende om udsigten til ”noget af de vildeste, vi har set i dansk politik”. På trods af al den snak om et enestående opbrud i dansk politik, er der ingen tegn på tektoniske forskydninger i det politiske landskab. Mandatfordelingen har ligget stabilt i månedsvis, med ca. 20% til NB og DF, og der er ikke noget, der tyder på, at vi får et jordskredsvalg i stil med valget i 1973, hvor Fremskridtspartiet kom ind i Folketinget med 18 mandater.

Danskerne går ikke på barrikaderne

En meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, viser, at 54 pct. af danskerne går ind for hjemsendelse. Men når 54 pct. gør det, er det mere for at sende et signal til politikerne, og ikke fordi de går ind for radikale skridt og vil stemme på NB og DF. For Danmark er jo ikke et land, hvor folk går på barrikaderne. Danskerne er bløde slappere, der ikke har tradition for at være ultimative og gå til yderligheder (med undtagelse af Anders Samuelsen). Sandsynligheden for, at det næste folketingsvalg bliver et jordskredsvalg, er derfor tæt på nul.


24 Nyt 16.09.18
Læs hele artiklen på 24nyt.dkLæs mere

Hver tredje lønmodtager er utilfreds med sin løn
Se listen: Disse danskere er gladest for jobbet
Direktør i Skat: - Vi skal blive dygtigere til at fortælle, at vi gør en masse kloge tingFoto: Administrations- og Servicestyrelsen
Dårlig ledelse får hver femte til at skifte job