Korruptionsbekæmper: Vi trænger til opgør med blind tillid


Korruptionsbekæmper: Vi trænger til opgør med blind tillid

Den meget omtalte sag, hvor en 64-årig kvinde er mistænkt for i en årrække at have svindlet Socialstyrelsen for i alt 111 millioner kroner, er en af de nylige korruptionssager, som formand for Transparency International Danmark Natascha Linn Felix håber, vil motivere et paradigmeskift i forhold til dansk korruption. Foto: Ritzau


Formand håber, at stor korruptionskonference i Danmark vil fremme manglende erkendelse af danske problemer.

Danmark er fra mandag vært for verdens største antikorruptionskonference. Et centralt punkt på dagsordenen er fremlæggelsen af nationale handlingsplaner.

De vil vise, hvilke konkrete tiltag de deltagende stater vil indføre i korruptionsbekæmpelsen fremadrettet.

Natascha Linn Felix er formand for Transparency International Danmark, som er medarrangør af konferencen. Hun mener, at der er en række konkrete problemer, som Danmarks handlingsplan bør adressere.

– Jeg håber, vi får taget fat i de ting, som vores internationale forpligtelser på korruptionsområdet påbyder, siger hun og fortsætter:

– Det handler om alt fra bedre forhold og rådgivning til whistleblowere, gennemsigtighed om privat partistøtte og lobbyisme samt en omlægning af vores offentlighedslov.

Danmark har længe toppet lister over verdens mindst korrupte lande.

En typisk misforståelse er ifølge formanden, at korruption kun forekommer, når en person med magt bliver bestukket til at træffe en bestemt beslutning.

– Korruption er ethvert tilfælde af misbrug af betroet magt for egen vindings skyld. Så den snævre opfattelse er måske med til at styrke billedet af, at Danmark er immun over for de her problemer.

Umiddelbart er der tegn på, at formandens håb bliver mødt.

74,3 procent af danskerne udtrykte i hvert fald at have mindre tillid til myndighederne som følge af svindelsager i en undersøgelse, som Voxmeter har udarbejdet for Ritzau tidligere i oktober.

Ritzau / Information 22.10.18
Læs hele artiklen på Information.dkLæs mere

Danskerne: Politikerne har skabt fattigdommen i Danmark