Phronesis’ nye nummer finder vej til VoxHot-listen

Phronesis’ ”The Edge” finder som det første jazznummer vej til VoxHot-listen

Foto: Peter van Breukelenq / Pressefoto


Vores analyser af danskernes musiksmag viser, at 22 % af danskerne jævnligt lytter til jazz, hvilket svarer til ca. hver fjerde dansker. Danskernes interesse for jazz afspejles også af VoxHot-listen, der gennem tiden i alt har indeholdt fire jazz-udspil. I denne uge har det instrumentale jazzudspil ”The Edge” af Phronesis indtaget ottende pladsen. Nummeret har fået en vurdering, der svarer til 207.058 unikke likes*.

Udspillet er skabt af jazz-trioen Phronesis, der udgøres af bassist Jasper Høiby, pianist Ivo Neames og trommeslager Anton Eger. Siden deres opstart i 2005 har gruppen været yderst aktiv på udgivelsesfronten og har allerede udsendt otte albums. Deres tredje album Alive blev i 2011 udnævnt til ”Årets Jazzalbum” af både MOJO og Jazzwise. Sidstnævnte har desuden udråbt bandet til noget af det mest spændende, der længe er sket for genren jazz. Når man lytter til ”The Edge”, forstår man hvorfor.

Nummeret kendetegner sig ved drilske rytmer og uventede temposkift. Det er bestemt ikke nemt at forudsige, hvor musikken bevæger sig hen. På ”The Edge” viser Phronesis sig som en gruppe, der konstant søger at overraske deres lyttere. De fremstår som et ekstremt sammenspillet band. Neames klaverspil er melodisk orienteret og usandsynligt smukt. Hans instrument kommunikerer sublimt med Høibys smidige baslinjer og Egers uforlignelige trommespil.

Lytterne er også temmelig begejstrede for bandet. Ifølge musikanalysen erklærer hele 20 % af de adspurgte lyttere sig positivt stemte over for de tre musikeres evner, og ikke én eneste lytter er direkte utilfreds på dette parameter. De samme procenttal gør sig gældende i forhold til spørgsmålet om produktionen af nummeret.

Phroneses vurdering af bandet

”The Edge” begejstrer ikke kun det gængse jazzpublikum

Tilsyneladende er det netop i forbindelse med musikkens produktion, orkester og kvalitet, at danskerne udviser begejstring for jazzgenren. Sinne Eegs ”The Bitter End”, der med 656.943 unikke likes ligger nummer 37 på All Time-listen, har nemlig også klaret sig fremragende på disse tre parametre. Eegs nummer har faktisk mødt mere positiv respons end ”The Edge”. Hvor ”The Edge” har en CEM-score på 3.559, scorer ”The Bitter End” hele 5.440. Dette kan dog hænge sammen med, at Eegs udspil har en vokal, hvilket Phronesis’ ikke har.

Selvom ”The Edge” er et ordløst udspil, har lytterne ikke haft problemer med at identificere stemningen i musikken. 44 % af danskerne mener, at ”The Edge” stemningsmæssigt er præget af nærhed, og 38 % har svaret, at den mest fremtrædende følelse på nummeret er nysgerrighed.

Phronesis stemning i musikken


Beskrivelsen giver bestemt mening, for udspillet er på én gang inderligt og legesygt. I løbet af de omtrent seks minutter, formår Phronesis at bevæge sig fra det afdæmpede og underspillede til det løsslupne og ubeherskede.

Hvor hele 62 % af danskerne ikke kunne finde på at høre det gennemsnitlige af de testede numre opført live, svarer blot 13 % det samme om ”The Edge”. Dette, selvom 70 % af de adspurgte ikke er vant til at lytte til jazz. Én af lytterne kommenterer, at vedkommende ikke er den store musikkender, men at nummeret er dejligt og afslappende at lytte til. En anden skriver: ”Jeg synes, det er alletiders, og jeg ved ikke engang så meget om genren”.

På ”The Edge” demonstrerer Phronesis, at de kan bevæge og behage andre end blot de faste jazzfans. De beviser, at den anerkendelse, de allerede har mødt, utvivlsomt har været fortjent.

*Unikke likes betyder det antal af danskere, der synes godt om
nummeret og placerer sig i kategorien ’fans’. Beregnet af VoxHot Musiktest.

Phronesis på VoxHot uge 47

På VoxHot-listen kan du selv gå ind og læse online-rapporten. Her kan du også se andre lytteres kommentarer til musikken. Bandet selv og dets musikselskab har adgang til en udvidet markedsanalyserapport i PDF-format.

HØR NUMMERET OG LÆS FLERE ANALYSER

Se alle musikartikler

 

Tue West