Tyrkisk psych-folk er kræs for de ivrige koncertgængere


Altin Gün Coverfoto

Altin Gün Foto: Facebook coverVoxmeter har i denne uge kørt det hollandsk-tyrkiske band Altin Gün igennem musikanalyseværktøjet VoxHot Musiktest. Det har vi gjort for at finde ud af, hvordan deres moderne bud på tyrkisk psych-folk modtages af de danske lyttere. Et umage match? Måske.

Appellerer til de fintunede musikører

Gruppen, der er fra Amsterdam, men som også tæller medlemmer med baggrund i lande som Tyrkiet og Indonesien, giver et moderne bud på psykedelisk tyrkisk musik med deres single ”Vay Dünya”. Nummeret er fra deres debutalbum ”On” (2018).

At et nummer, der har stærke tyrkiske rødder og et psykedelisk afsæt, mest af alt appellerer til fintunede musikører, er vel givent. Men dette understøttes også af feedback leveret af VoxHot Musiktest, hvor ”Vay Dünya” er blevet hørt og vurderet af et uvildigt og repræsentativt udsnit af befolkningen.

Resultaterne viser, at Altin Gün formår at vække genklang hos ca. 1% af danskerne, mens de resterende 99% placerer sig som enten semifans eller out of range.

Altin Gün - CEM Music Map

Spiller i den grad op til fest

Det efterlader dog stadig ca. 73.000 mennesker i Danmark, som er åbne for helt anderledes toner, end der findes i den danske hovedstrøm. Endda musik med tekster, som kun fåtallet forstår. Det gælder de højaktive musiklyttere, der hører musik mindst 3-4 timer om dagen (84%).

Men skidt med teksterne. Måske er der noget om, at musik er et universelt sprog. De positivt stemte lyttere opfatter nemlig budskabet relativt samstemmigt som værende glæde (67%), nysgerrighed (50%) og kærlighed (50%). Hele 83% siger desuden, at musikken passer til fest.

Altin Gün - Stemning i musikken

Fat i de højfrekvente koncertgængere

Denne fest kan sagtens foregå i radioen. ”Vay Dünya” giver 38% af VoxHot Musiktests lyttere lyst til at høre sangen i æteren, og det er faktisk mere end gennemsnittet for samtlige testede nationale og internationale artister på VoxHot.

Festen kan også foregå på spillestederne. 33% af Altin Güns potentielle fans er nemlig højfrekvente yndere af livemusik. De tilkendegiver, at de går til koncerter månedligt, hvilket er ca. 5 gange så ofte som resten af befolkningen.

Altin Gün - Koncertbesøg

VoxHot Musiktest matcher spillestederne med koncertgængerne

At det er de højfrekvente koncertgængere, der nyder Altin Güns univers, er brugbar viden – ikke bare for bandet selv, men også for spillestederne. Venues, der står overfor et usikkert valg, når de skal booke, kan med fordel anvende VoxHot Musiktest til at gennemskue, om bandet kan tiltrække det rigtige publikum. Har de positivt stemte lyttere en bred musikhorisont, og tilkendegiver de, ligesom i Altin Güns tilfælde, at de er koncertvillige, er der større chance for, at de vil høre et mere særegent band. Dette, sammenlignet med segmenter, der kun lytter til musik en time om dagen eller går til koncert én gang om året. Her skal der mere sikre navne til.

Heldigvis har bookerne i Danmark fået øjnene op for Altin Güns charme, og man behøver ikke vente længe på en koncert. De spiller på Vega i København d. 25. maj og på Atlas i Århus søndag d. 26. maj.

Find ud af, hvad din musik gør ved lytterne

Voxhot.dk udgiver vi hver uge en række musikanalyser. Analyserne forklarer, hvordan musikere og andre aktører i musikbranchen – også lytterne – får værdi ved at bruge det nye analyseredskab VoxHot Musiktest og følge med i musiklisten.

Officielt har vi været i gang siden 18. september. Vi har allerede påvist, at der er plads til meget mere variation i den musik, der formidles på såvel de små som de store radiokanaler. De hundredvis musiktests, der er blevet gennemført, viser, at danskernes musiksmag er bred og går på tværs af alle musikgenrer. Musikelskere, der hidtil har helliget sig til rock, finder pludselig ud af, at der er fantastisk musik indenfor hiphop eller jazz. Disse fakta kommer frem, fordi VoxHot Musiktest netop baserer sig på vurderinger fra et uvildigt og repræsentativt udsnit af de danske musikforbrugere.


Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte:

Christian Stjer
Christian Stjer
Adm. direktør
cs@voxmeter.dk
Tlf: +45 26 83 82 82
Jakob Houmølle
Jacob Houmølle
Konsulent
jh@voxmeter.dk
Tlf: +45 70 20 23 24

På VoxHot-listen kan du selv gå ind og læse online-rapporten. Her kan du også se andre lytteres kommentarer til musikken. Bandet selv og dets musikselskab har adgang til en udvidet markedsanalyserapport i PDF-format.

HØR NUMMERET OG LÆS FLERE ANALYSER

Læs mere

Klaptrae
Woodpecker