Van Morrison vinder lyttere med musikalitet


Van Morrison

Foto: Pressefoto/Facebook


Voxmeter har denne uge testet et koryfæ indenfor rockmusikken, nemlig Van Morrison – eller Sir George Ivan Morrison. Testen dokumenterer, hvordan et repræsentativt og uvildigt lytterpanel tager imod et af hans nyeste singleudspil ”Got To Go Where The Love Is”.

Lyt mens du læser musikanalysen

Singer-songwriter Van Morrison har været i gang i over et halvt århundrede og har ifølge Wikipedia 39 albums, 6 live albums, 6 compilations, 4 videoalbums og 71 singler at prale af. Ikke værst! Han tilføjer nu ”Got To Go Where The Love Is” til sit repertoire og giver sine fans nyt guf til ørerne. Men hvem er hans fans egentlig?

Det kan Voxmeters musikanalyseværktøj VoxHot Musiktest sige en hel del om. Resultaterne i den endelige testrapport kommer nemlig fra lytterne selv. Resultaterne viser, at ”Got To Go Where The Love Is” har fat i 9% af danskerne, hvilket svarer til lidt over en halv million mennesker.

Van Morrison - CEM Music Test Map

Dokumentation for talentet

Det forholdsvist høje tal skyldes først og fremmest singer-songwriterens musikalitet. Van Morrison – der nok er mest kendt for evergreenen ”Brown Eyed Girl” fra 1967 – scorer nemlig 13% højere på sin overordnede musikbedømmelse end samtlige testede artister på VoxHot i snit. Hans band vurderes 20% højere, hans vokal 22% højer, og hans tekster scorer dobbelt så højt som gennemsnittet.

Dermed dokumenteres det, at man har at gøre med en velturneret herre, der stadig har styr på sit håndværk i 2019. Eneste anke fra lytterne er sangens uniqueness eller originalitet. ”Got To Go Where The Love Is” scorer 6% under snit på musikkens karakter blandt de positive stemte lyttere, ligesom 21% af lytterne mener, at nummeret minder om noget, de har hørt før.

Van Morrison - Musikkens karakter

Tal røber lytternes usikkerheder

På trods af at 21% af lytterne mener, at stilen er hørt før, er det interessant, at kun 8% af lytterne siger, at ”Got To Go Where The Love Is” matcher en musikgenre som de normalt lytter til. Faktisk siger hele 62%, at nummeret er et mismatch. Og dét er spændende.

Lytterne mener altså, at nummeret er normalt eller hørt før, men på samme tid, at de ikke normalt lytter til den slags musik, selvom de faktisk rigtig godt kan lide såvel Morrisons vokal og band som nummeret i sin helhed.

Dermed må der være lagt i kakkelovnen til en positiv lytteroverraskelse, og måske derfor tilkendegiver samtlige lyttere i testen, at de gerne – eller måske gerne – vil høre musikken i radioen. Der er ingen røde tal her.

Van Morrison - Vil høre musikken i radioen

Samme glæde kan spores i antallet af lyttere, der vil tilføje nummeret til deres playliste, hvilket er 14% flere end gennemsnittet af testede numre på VoxHot-listen. Det samme gælder antallet, der gerne vil høre musikken live til koncert – også her ligger antallet et godt stykke over snit.

Van Morrison formår altså at overvinde lytterne med sin musikalitet, og man må antage, at den nordirske singer-songwriters musik kan generere endnu flere fans hertillands, hvis den bliver yderligere eksponeret. Indtil videre er nummeret ikke at spore på DR’s playlister, men det kunne det med fordel være, da det er her størstedelen af de positivt stemte musiklyttere henter deres musikinformation (67%).

Find ud af, hvad din musik gør ved lytterne

Voxhot.dk udgiver vi hver uge en række musikanalyser. Analyserne forklarer, hvordan musikere og andre aktører i musikbranchen – også lytterne – får værdi ved at bruge det nye analyseredskab VoxHot Musiktest og følge med i musiklisten.

Officielt har vi været i gang siden 18. september. Vi har allerede påvist, at der er plads til meget mere variation i den musik, der formidles på såvel de små som de store radiokanaler. De hundredvis musiktests, der er blevet gennemført, viser, at danskernes musiksmag er bred og går på tværs af alle musikgenrer. Musikelskere, der hidtil har helliget sig til rock, finder pludselig ud af, at der er fantastisk musik indenfor hiphop eller jazz. Disse fakta kommer frem, fordi VoxHot Musiktest netop baserer sig på vurderinger fra et uvildigt og repræsentativt udsnit af de danske musikforbrugere.

Del artiklen på:

Se alle musikartikler

 

Klaptrae
Woodpecker