Sammenligning af prognose og FV19 valgresultat

Voxmeter havde 11 ud af 13 partier korrekt

Sammenligning af prognose og FV19 valgresultat
Voxmeters sidste prognose forud for Folketingsvalget d. 5. juni ramte plet på 11 ud af 13 partier. Kun Venstre og Enhedslisten overraskede med en forskydning på mere end 1,2 %-point.
Den største forskydning faldt positivt ud for Venstre, der i valgets slutspurt formåede at hæve stemmeandelen fra 19,9% til 23,4%. En udvikling, Lars Løkke Rasmussen fremhævede i sin tale på valgaftenen, hvor han takkede de mange tusinde vælgere, der havde ændret holdning det seneste døgn. Mindre positivt udviklede det sig for Enhedslisten, der i slutspurten tabte 1,6 %-point.

6 folketingsvalg i træk, Voxmeter rammer inden for skiven

Det er 6. gang, Voxmeter leverer prognoser til Ritzaus dagen før et Folketingsvalg, og vi er stolte af, at Voxmeter, også denne gang, ramte inden for skiven. Kigger man på de toneangivende mediers analyseinstitutter, ses der en betydelig forskel på institutternes præstationer. Både mellem prognoserne og de respektive exitpolls.
Nedenstående tabel viser, at der mellem de fire bedste institutter kun er en forskel på godt 1 %-point. Mens forskellen fra den mindst unøjagtige prognose til den mest unøjagtige, er hele 5,9 %-point.
Prognose sammenligning

Uregerlige Exit Poll

Når det gælder en prognose, spørges vælgeren, hvad man forventer at stemme, mens en exitpoll rapporterer, hvad man har stemt – altså efter man har været i stemmeboksen. Derfor bør en exitpoll være langt mere præcis end en prognose, da den både er vasket ren for gruppen af ”tvivlere” og de holdningsændringer, der altid forekommer helt frem til valgstederne lukker. Derfor burde exitpolls vise en langt mindre forskydning end prognoserne, men gør det i praksis sjældent. Derfor ses der forskelle på de landsdækkende tv-stationers resultater, ligesom, at der er overraskelser, fordi stationerne blander exitpolls sammen med de faktiske resultater i løbet af valgaftenen.
Exit Poll sammenligning

Voxmeter følger atter op med efteranalyse

Efter hvert valg kontakter Voxmeter de vælgere, som deltog i Voxmeters prognose dagen før valget. Her får vi kortlagt, hvad vælgerne endte med at stemme, og får uddybet årsagen blandt de vælgere, der skiftede mening. Ligeledes får vi afdækket, hvad andelen af tvivlere endte med at stemme. Disse studier bruger vi til at finjustere og videreudvikle Voxmeters metode – ikke blot til gavn for de politiske meningsmålinger, men for alle Voxmeters mange undersøgelser.

Læs mere

Hver tredje lønmodtager er utilfreds med sin løn
Se listen: Disse danskere er gladest for jobbet