Du ved uden tvivl, hvad der sker i Gaza. Den voldelige udvikling i Libanon og Syrien er nok også på din radar. Og måske du også har hørt om borgerkrigen og millioner af mennesker på flugt i Sudan.
Derimod kniber det sandsynligvis mere med din viden om flygtningestrømmen i Darien Gap på grænsen mellem Colombia og Panama, den seksuelle vold i flygtningelejre i blandt andet Nigeria og Den Demokratiske Republik Congo og eskalerende vold mod rohingyaer i Myanmar. Det er du ikke alene om.
De tre kriser topper nemlig listen over de kriser, som færrest danskere har hørt om i 2024. Det viser en rundspørge, som Voxmeter har lavet for Læger uden Grænser blandt 1.017 danskere.
”Det er umuligt at forholde sig til alle verdens kriser på én gang. Det er forståeligt og menneskeligt. De kriser, som er tættest på, og som vi måske endda kan mærke konsekvenserne af, er oftest lettest at forholde sig til. Det ved medierne også, så de er med til at selektere for os. Men vi må ikke glemme de kriser, der er længere væk. For mennesker dør også der, og det gør de, uanset om vi taler om det eller ej,” siger Gitte Rønde, forperson i Læger uden Grænser, og fortsætter:
”Vi har en forpligtelse til ikke at glemme nogle af verdens mest alvorlige kriser. Jeg ved, at det kan virke både meningsløst og nyttesløst, hvis man ikke føler, at man kan gøre en forskel. Men når kriser bliver overset eller helt glemt, så forsvinder støtten også. Og når støtten forsvinder, så koster det liv. Derfor insisterer vi på at sætte fokus på de kriser, som ikke er i mediernes søgelys. Det er en vigtig del af vores arbejde i Læger uden Grænser.”
Seksuel vold, som er en af de mest oversete kriser i år, sker overalt. Men oftest er det langt mere udbredt de steder, hvor usikkerhed og utryghed hersker. Det gælder både på flygtningeruter og i flygtningelejre. Selv om der ikke har været meget fokus på det, så har Læger uden Grænser de seneste år oplevet en stigning i den seksuelle vold i flygtningelejre flere steder.
Men det er ikke kun det manglende fokus, der er en udfordring. Det er også det stigma, som holder mange fra at opsøge hjælp.
”Der er meget skyld og skam forbundet med at være blevet udsat for seksuel vold. Og når man så også oplever en stigmatisering, kan det være enormt svært at bede om hjælp. For mange er det også stort set umuligt, fordi hjælpen til den gruppe patienter desværre langt fra findes alle de steder, hvor der er behov for det,” fortæller Nina Söder, som er jordemoder i Læger uden Grænser og på tre udsendelser har arbejdet med seksuel vold.
Fakta om undersøgelsen
Voxmeter har foretaget en rundspørge 3.-5. december blandt 1.017 danskere for at finde ud af, hvilke fem af ti udvalgte kriser og katastrofer, danskerne har hørt mindst om i 2024.
Listen på de ti glemte kriser er udvalgt af Læger uden Grænser. Udvælgelsen er foretaget ud fra en vurdering af, hvilke af organisationens projekter rundt om i verden der har fået mindst opmærksomhed i medierne og blandt befolkningen det seneste år – sammenlignet med krisens omfang.