11. februar 2021 / i Livemusik, Musik, Musikbranche
Antallet af klager over støj var rekordhøjt i 2020. Én ting er de mange afholdte fester, men musikalsk fordybning i fritiden har også vundet frem det seneste år. Danskerne er blevet mere musikalske på en række områder, og særligt ungdommen har kastet deres kærlighed over den musikalske kunstform. Sidst, men ikke mindst, skal det bemærkes en særdeles positiv udvikling indenfor kønnenes musikalske aktivitet.
Flere fritidsmusikere
Vi ser tilbage på et år, hvor det har været sværere end nogensinde at dyrke musikken på spillesteder. Danseskoler og babyrytmik er blot nogle få områder, hvor hverdagen har været præget af aflysninger. Til gengæld har der også været DR’s program Fællessang, der har fået flere danskere til at sende egne videoer ind og sunget med hjemme fra stuen. Det tiltag kan have bidraget til, at flere danskere har samlet et instrument op og begyndt at dyrke det i fritiden.
Forskel på kønnene
Ligestilling er stadig noget, der arbejdes med i musikindustrien. Det går den rigtige vej og de gode takter fortsætter rundt om i hele Danmark. Dog viser det sig, at der fortsat er en stor forskel på, hvor mange mænd og kvinder, der aktivt udøver musik.
Ved første øjekast vil man bemærke en ærgerlig tendens, hvilket er en sandhed med modifikationer. Bag tallene finder man hurtigt ud af, at der faktisk er en stigning af de yngre kvinder, der udøver musik i fritiden. Det er en stigning, der gør sig signifikant bemærket i størstedelen af Danmarks regioner. Udviklingen kan bl.a. tilskrives de kvindelige musikalske navne, der optræder på hitlisterne. Billie Eilish, Jada, Tessa, Taylor Swift m.fl. Ligeledes skal man heller ikke underminere de seneste års debat om ligestilling i musikbranchen.
En ny musikalsk generation på vej
Det er kun i Region Sjælland, at antallet af kvinder, der spiller musik i fritiden, ikke har udviklet sig i en positiv retning. Ellers er der signifikant fremgang over hele linjen, hvor det særligt er i Syddanmark, at kvinderne finder instrumenterne frem. Den generelle udvikling blandt de yngre kvinder, skriver sig ind i en større tendens hos ungdommen. Antallet af danskere mellem 18-29 år, der spiller musik i fritiden, er næsten fordoblet det seneste år, og i dag spiller mere end 20 % musik i deres fritid.
Voxmeter er kulturens analyseinstitut
Vores grundlæggende filosofi er at se kulturen fra forbrugernes synspunkt. Hver dag taler vi med danskerne, der fortæller os om deres kulturvaner, hvilke medier de bruger, hvorfor de bruger dem, hvor i landet de befinder sig og meget mere.
Vores døgnåbne IT-platform Catglobe gør det muligt for alle interesserede at se, hvordan de danske kulturforbrugere bevæger sig i en verden under konstant forandring. Det giver dig unik mulighed for at målrette din kommunikation til det rigtige publikum og få indgående kendskab til deres færden, vaner og præferencer.
Kontakt salgskonsulent Frederik Nielsen – [email protected] – eller ring til +45 7020 2324. Så kan du få øjeblikkelig adgang til Catglobe.
70 20 23 24 • [email protected]