SPOILER ALERT – Vinderen af Melodi Grand Prix 2021
Foto: DR Presse / Morten Rygaard / Rasmus Laursen / Jean Michel / Nicho Oppermann

Vi har spurgt en repræsentativ del af befolkningen om hvilken sang, der vinder på lørdag d. 6. marts. Sidste år ramte Voxmeters musiktest, Voxhot, plet ved både 1. og 2. pladsen.

Lørdag aften sidder danskerne igen klar foran skærmen, når årets store musikkonkurrence, Dansk Melodi Grand Prix, løber af stablen. Traditionen tro har vi sammensat et uvildigt lytterpanel bestående af 800 personer, der repræsenterer hele Kongeriget, og bedt dem rangere de forskellige sange. Panelet er ikke i tvivl om førstepladsen, men bookmakerne har en ganske anden opfattelse af aftenens udfald.

Og vinderen er…

Chief1 og Thomas Buttenschøns sang ”Højt over skyerne” får, af lytterpanelet, førstepladsen. Her er der endda en pæn afstand ned til nummer 2, hvor man finder den garvede rockmusiker – og tidligere vinder af Melodi Grand Prix – Mike Tramp. Med sangen ”Everything Is Alright” forsøger han at gentage succesen fra 1978, hvor han vandt med sit band Mabel og sangen ”Boom Boom”. På Voxhots tredjeplads finder man Claudia Campagnol med sangen ”Abracadabra”, der bl.a. er skrevet af Emil Lei, som også er en af ophavsmændene til sidste års vindersang ”Yes” af Ben & Tan.

Voxhot ratingliste MGP 2021
De 8 numre er testet via Voxmeters musiktest, VoxHot. Her har 800 lyttere vurderet de 8 numre. De 800 lyttere udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, på 16 år eller derover.

Tager bookmakerne fejl?

Traditionen tro er bookmakerne klar med deres odds på de forskellige artister, men de er på ingen måde enige med Voxhots måling. Hvor lytterpanelet vurderer Claudia Campagnol til en tredjeplads, forventer bookmakerne ikke engang, at Claudia ender på top-3. Det samme gør sig gældende med Mike Tramp, der kun forventes at have 3 % chance for at vinde. Chief 1 og Thomas Buttenschøn har heller ikke overbevist bookmakerne til en førsteplads, men derimod en tredjeplads.
Den store overraskelse er Fyr & Flamme med ”Øve Os På Hinanden”. Bookmakerne ser den dynamiske duo som storfavoritter med 36% chance for at ende på førstepladsen, men her er Voxhots lytterpanel lodret uenige. De vurderer sangen som værende den, der har mindst potentiale til at vinde Dansk Melodi Grand Prix 2021.

Panelet lytter til sangene, men seerne ser showet

Der vil altid være nogle udefrakommende faktorer, der kan få indflydelse på udfaldet af et Melodi Grand Prix. Den måske mest velkendte antagelse er, at seerne deler begejstringen for en stor musikalsk fest med kostumer, glimmer, konfetti og et ekstraordinært liveshow. Det er parametre, som Voxhots lytterpanel har været foruden, men hvis myten holder stik, kan det være til Fyr & Flammes fordel. Her har man før set forsanger Jesper Groth iklæde sig et farverigt outfit, der fremkalder nostalgien fra de festlige 80’ere, men om det er nok til at Fyr & Flamme kommer i top-3, må tiden vise. Ligeledes er der forskel på at høre nummeret alene og se sangen fremført live. For alle deltagerne handler det om, som minimum, at fremføre deres sange mindst lige så godt som de indspillede udgaver, der kan høres i radioen og på de enkelte streamingtjenester. Skulle en optræden, mod forventning, ikke gå som planlagt kan det selvfølgelig også påvirke stemmefordelingen.

Har seerne allerede fundet deres favorit?

I år er ikke første gang, at man ikke behøves at vente til den store dag, før man kan høre de forskellige sange. I løbet af den seneste tid har både DR’s P4 og P5 spillet de forskellige sange – nogle mere end andre – lige så vel som det har været muligt at lytte til sangene på de forskellige streamingtjenester. På DR’s radiokanaler har Chief 1 og Thomas Buttenschøn været det mest spillede nummer, hvor ”Højt over skyerne” er blevet spillet 130 gange. Det er en helt anden historie for Cosmic Twins ”Silver Bullet”, der blot har fået 2 afspilninger. Voxhots lytterpanels bundskraber, men bookmakernes favorit, Fyr & Flamme er blevet spillet 89 gange på DR’s radiokanaler.


Radioafspilninger MGP 2021

Ser man på Spotifys nuværende tal for Fyr & Flamme, er deres sang ”Øve Os På Hinanden” streamet næsten 167.000 gange. Til sammenligning er Chief 1 og Thomas Buttenschøns ”Højt over skyerne” blevet streamet 22.527 gange. Der er altså stor forskel på sangenes radiorotation, antal streams, bookmakerne og Voxhots vurdering af sangenes indbyrdes popularitet.

Til slut skal det nævnes, at Voxhots lytterpanel er sammensat af 800 tilfældige, nationalt repræsentativt, udvalgte personer. Stikprøveudvælgelsen er foretaget ud fra en database bestående af 100.000 repræsentativt udvalgte danskere, men det er ikke nødvendigvis en repræsentativ del af befolkningen, der ser Melodi Grand Prix lørdag aften. I år kåres vinderen udelukkende af seerne, og der er altså ikke et ekspertpanel eller en anden jury, der kommer med indflydelse på resultatet. Yderligere kan man aldrig vide, hvorvidt børnene får lov til at stemme på hele familiens vegne. Lytterpanelet består nemlig kun af danskere fra 18 år og op.

Én ting er dog stensikkert. Med mangfoldigheden af lytterpanelets vurdering, bookmakernes antagen, børnenes rolle som joker og sangenes forskellige mængde af afspilninger på streamingtjenesterne, og i radioen, er der stor spænding over hvem, der bliver den endelige vinder af Dansk Melodi Grand Prix 2021.

Voxhot fortæller dig om musikkens potentiale

Voxhot er Voxmeters analysesystem, skabt til at analysere og segmentere musik. Kombinationen af Voxhot og et stort, nationalt og repræsentativt lytterpanel, gør det muligt at levere uddybende markedsanalyser for kunstnere og deres musik, på blot 3 dage. Torsdag den 15. april lanceres en helt ny version af Voxhot, udarbejdet i tæt samarbejde med en række professionelle aktører fra musikbranchen.

Læs mere om metoden

Om Musik & Koncert

Danskernes musikforbrug kan tredobles, hvis diversiteten i musikudbuddet bliver bredere. Det samme gælder antallet af besøg på spillesteder og festivaler. Det viser Voxmeters ugentlige monitorering af danskernes forbrug og adfærd inden for musikbranchen.

Monitorering af danskernes musikadfærd

Hver uge beretter danskerne om deres hidtidige og fremtidige musikforbrug. I alt monitorerer vi markedet for musik ud fra 26.000 interviews om året. Her fortæller danskerne f.eks. om: Hvilken type musik, de foretrækker? Hvilke tidspunkter de lytter til musik? I hvilke anledninger anvendes musikken? Hvor ofte lytter de til musik i radioen og via hvilke radiostationer? Hvilke streamingtjenester benytter de, og hvor ofte benytter de dem? I hvilke medier orienterer de sig om musik? Hvor ofte går de til livekoncert(er), og hvilke spillesteder/festivaler besøger de? – dette er blot et udpluk, af nogle af de spørgsmål vi stiller danskerne.

Spillesteder & Festivaler

Hver uge bedømmer danskerne spillesteder og festivaler. Monitoreringen består af 26.000 årlige interviews. Her fortæller danskerne fx Hvilke spillesteder og festivaler de har hørt om, samt steder de tidligere har besøgt, hvilke af disse steder de aldrig kunne drømme om at besøge eller hvilke steder, de planlægger at besøge snarligt. Dernæst uddyber danskerne årsagerne, til at de vælger et spillested til eller fra. De giver input, til hvilke tiltag de mener, der bør prioriteres - opdelt på en række punkter inden for de fysiske og musikalske rammer. Danskernes tilbagemeldinger giver tillige en opdateret prognose for kommende besøgstal samt en udførlig målgruppebeskrivelse af de gæster, der planlagde at komme, men udeblev, samt musikstedets loyale gæster. Danskernes anmeldelser bidrager til en optimal forretningsudvikling samt en effektiv markedsføring målrettet det ideelle publikum.

Musikforbrugeren

Fælles videnshub om musikforbrugerne

Det specielle ved musikinddustrien er, at branchen tæller mange forskellige aktører. Voxmeter har opbygget en fælles videnshub, som samler alt viden om danskernes musikadfærd, deres efterspørgsel og musikanmeldelser. Her har musikbranchens aktører onlineadgang til alle de relevante indsigter, prognoser, trends, segmenter, præferencer, anmeldelser og efterspørgsel

Meningsmålinger spiller en stor betydning både i den offentlige debat og benyttes flittigt af virksomheder, politikere, rådgivere, embedsmænd og journalister. Hos Voxmeter føler vi et stort ansvar over for danskerne i forhold til, at målingerne altid afspejler et korrekt, repræsentativt billede. Derfor stiller vi strenge krav til, at stikprøven er sammensat efter videnskabeligt anerkendte principper, og at spørgsmålsformuleringer og svarmuligheder altid er neutrale.

Stikprøver

Forudsætningen for sammensætningen af en valid stikprøve er, at alle skal have haft lige stor chance for at blive hørt. Den bedste metode til at opfylde dette princip er at benytte telefoninterview, idet 99,9 % af befolkningen har en telefon. Tilfældighedsprincippet opfyldes ved, at Voxmeter genererer 93 % mobilnumre og 7 % stationære numre. Hermed fanger vi alle persontyper, både danskere med hemmeligt nummer, privatabonnement, firmatelefon samt taletidskort. Voxmeter gennemfører minimum 1.000 telefoninterview om ugen omhandlende politik og samfunds- og markedsforhold. Alle telefoninterview afsluttes med en rekruttering til Voxmeters panel ”CEM Danskerne”.

Opnåelse

Når man laver meningsmålinger, der afspejler virkeligheden, er det vigtigt at få overtalt flest muligt til at sige ”ja” til at deltage. Det er dog lettere sagt end gjort. Derfor arbejder Voxmeter løbende med uddannelsen af vores interviewere, som oplæres i samtaleteknik og andre spørgetekniske forhold. Succeskriteriet for vores interviewere er, at 7 ud af 10 af dem, vi ringer op, skal indvillige i at deltage i vores undersøgelser. Dette kræver, at vores medarbejdere har en imødekommende telefonstemme, er veltalende og fremstår seriøse og professionelle. Derfor er Voxmeters interviewere ikke ansat på akkord eller bonus, men arbejder udelukkende på timeløn. Takket være Voxmeters dygtige interviewkorps er det også 7 ud af 10, der takker ja til at deltage i Voxmeters panel ”CEM Danskerne”. Voxmeter har telefonsamtaler med minimum 52.000 danskere pr. år, hvor ca. 36.000 efterfølgende indvilliger i at deltage i Voxmeters panel.

Telefoninterview

Heldigvis er langt de fleste positive, når Voxmeter ringer for at gennemføre et interview. Desværre er der enkelte borgere, som føler sig generet over at blive ringet op, og det beklager vi dybt. Når det sker, har vi en ”lås”, som sikrer, at Voxmeter aldrig ringer op til samme nummer igen.

Voxmeter er danskernes talerør, og formidler deres holdninger og ønsker til medier, virksomheder, politikere og organisationer.

Derfor har vi en forpligtigelse til, at vores målinger afspejler virkeligheden korrekt. Forudsætningen er, at alle borgere skal have haft lige stor mulighed for at blive hørt. Derfor har vi som analyseinstitut også pligt til at ringe til alle, både folk med hemmeligt nummer og til folk der står på Robinsonlisten.

Til gengæld må vi som analyseinstitut aldrig medvirke til direkte eller indirekte salg og aldrig viderelevere kontaktoplysninger, der kan knyttes sammen med svarene, danskerne giver os. Siden 1997 har Voxmeter garanteret vores respondenter 100 % anonymitet, og altid levet op til de nye GDPR-regler, som vi hilser velkommen. Yderligere er Voxmeter medlem af ESOMAR og efterlever deres krav til udførelsen af retvisende analyser.

WEB-Panel

Voxmeters succeskriterie er, at vi altid har 100.000 aktive panelmedlemmer til rådighed. Voxmeter laver 52.000 rekrutteringer hvert år via 1.000 telefoninterview pr. uge. Her adskiller Voxmeter-panelet sig fra de fleste andre paneler ved, at ingen har kunnet tilmelde sig på eget initiativ. Alle er tilfældigt udvalgt og inviteret personligt af en uddannet researcher. Derfor er alle persontyper repræsenteret; lige fra ung til ældre, højt- til lavt uddannet, og personer med forskellige årsindkomster.

Voxmeter investerer mange ressourcer i, at alle medlemmer er glade for at være medlem af vores panel. Dels sørger vi for, at Voxmeters spørgeskemaer altid fremstår seriøse og velgennemtænkte, samtidig bestræber vi os på, at emnerne er vedkommende. Derudover har Voxmeters medlemmer adgang til et attraktivt fordelsprogram, der tager højde for, hvad de enkelte persontyper synes godt om. Fordelsprogrammet bidrager til en høj opnåelse af besvarelser og lang medlemsanciennitet.