Vi har brug for en samfundskontrakt, der sikrer, at alle børn og unge er med i en frivillig forening
8 ud af 10 forældre mener, idrætsforeninger bidrager til børn og unges trivsel. Vi har brug for en samfundskontrakt, hvor voksne sørger for, at alle børn og unge er medlem af en frivillig forening, mener DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.
Foto: Fredrik Öhlander/Unsplash
Uddrag fra DGI via Ritzau:
6 ud af 10 danskere er bekymrede for trivslen blandt børn og unge. Samtidig er 8 ud af 10 forældre enige i, at idrætsforeninger gør en positiv forskel for børn og unges trivsel.
Det viser en undersøgelse, Voxmeter har gennemført blandt 6940 danskere, heraf 1814 børneforældre.
”Trivsel er noget, alle taler om. De fleste børn og unge har det godt, men vi har brug for handling i forhold til det stigende antal, der mistrives. Vi har brug for en samfundskontrakt, hvor voksne sørger for, at alle børn og unge er medlem af en frivillig forening, fordi det styrker trivslen,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.
Børn der går til sport, spejder, musik eller andre fritidsaktiviteter oplever større livstilfredshed, større skoleglæde og mindre ensomhed end andre. Det viser en rapport, Børns Vilkår netop har offentliggjort, hvor de har spurgt 2125 elever i 4. og 7. klasse om deres fritidsaktiviteter.
Alle voksne har en vigtig opgave
Charlotte Bach Thomassen peger på, at en del børn og unge står udenfor fællesskaberne i dag. Det skal vi ændre.
”Og det skal de voksne sørge for. Hvis ikke børn og unge selv finder hen i foreningernes fællesskaber, så må forældrene skubbe på og få dem til at holde fast. Og hvis ikke forældrene kan, så må lærere, pædagoger, læger og andre guide vores børn og unge. Voksne skal simpelthen engagere sig i børn og unges aktive fællesskaber, i stedet for at stå på sidelinjen med forældrekrav og ambitioner,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Foreninger skal være et frirum
Voxmeter-undersøgelsen viser, at 84 procent af danskerne er enige i, at idrætsforeninger skaber fællesskaber (2 procent er uenige). Samtidig er det afgørende, at der i foreningerne er fokus på det sociale.
79 procent af danskerne er meget enig eller enig i, at det at gå til idræt i en forening hellere skal være en god oplevelse end det skal handle om at vinde. Og 79 procent af forældre mener, det er vigtigt, at idrætsforeninger er et frirum for deres barn.
”Når du er til basket, svømning eller gymnastik lægger du telefonen fra dig og har det sjovt med dine venner. Foreningerne skal være et frirum fra pres for alle børn og unge, hvor det ikke handler om at være perfekt men om at være med. Sådan er det ikke alle steder, og derfor arbejder vi i DGI for motiverende træningsmiljøer, så idrætsforeningerne får fuld fokus på, at det er vigtigere at have det sjovt og godt end at blive den bedste,” siger Charlotte Bach Thomassen.