Næsten halvdelen af unge har set ubehageligt indhold på nettet: Her er fire råd til forældrene

Hvordan undgår man, at ens børn slår sig, mens de er på sociale medier? Eksperter giver her deres bud.

Foto: Unsplash

Uddrag fra DR:

Næsten halvdelen af børn og unge mellem 13 og 17 år har set ubehageligt indhold på nettet, og næsten 40 procent af de unge siger, at deres forældre ikke ved særlig meget om, hvad de laver online.

Det viser en ny undersøgelse, der er udviklet af Voxmeter for Medierådet for Børn & Unge og Digitaliseringsministeriet.

Ubehageligt indhold kan opfattes forskelligt afhængig af barnets alder, men det kan typisk kendetegnes ved at være grænseoverskridende eller voldelige billeder og videoer, samt indhold med nøgenhed eller seksuelle undertoner, som kan være ubehageligt for børn og unge.

Det kalder på mere åben kommunikation mellem de voksne og børnene, siger både Kathrine Elmose Jørgensen, der er digital medieekspert i Børns Vilkår, og Malte Siglev, digital trivselsrådgiver ved Red Barnet.

– Mange forældre er i tvivl om, hvad de skal gøre, når børnene oplever problemer på sociale medier. Og nogle børn og unge fortæller os, at de kan være bekymrede for deres forældres reaktioner, hvis de fortæller dem om det, siger Kathrine Elmose Jørgensen fra Børns Vilkår.

Vi har spurgt de to eksperter om, hvordan man som forælder håndterer, at ens børn oplever eller ser ubehageligt indhold på nettet, samt hvordan man så vidt muligt forebygger, at det sker.

Hvordan får man sit barn til at tale om de dårlige oplevelser?
Der kan være en del skam og skyld forbundet med det at komme til at se ubehageligt indhold på nettet. Det kan være grunden til, at flere børn ikke ønsker hjælp fra deres forældre.

Undersøgelsen viser nemlig, at én ud af fem ikke ønsker hjælp, hvis de oplever noget ubehageligt på nettet.

– Det er i første omgang vigtigt at gøre det tydeligt for sit barn, at det ikke er barnets skyld, at de oplever de her ting på nettet.

– Vi plejer at sige, at hvis man taler med børn om deres oplevelser på nettet, også når det er normalt og trygt, øger det sandsynligheden for, at børnene vil komme tilbage til forældrene, når de oplever noget ubehageligt, siger Malte Siglev fra Red Barnet.

Læs mere om hele artiklen og undersøgelsen her

DR