Sofari 2025 trak tusindvis af nysgerrige danskere til gårdbesøg
Sofari 2025 blev en stor succes, da over 9.300 danskere i går besøgte økologiske grisegårde landet over. Arrangementet gav indblik i dyrevelfærd og økologisk produktion, mens både børn og voksne fik mulighed for at opleve grise med krølle på halen i deres naturlige omgivelser.

Foto: Unsplash
Uddrag fra Fjordavisen:
Solen skinnede fra en skyfri himmel, da tusindvis af danskere i går, søndag den 18. maj, tog på landet for at opleve økologisk griseliv på nærmeste hold. Det årlige arrangement Sofari åbnede dørene til 14 økologiske grisegårde fordelt over hele Danmark, hvor besøgende kunne se, hvordan økologiske grise lever og trives.
Økologi og dyrevelfærd i fokus
Sofari er blevet en populær tradition, hvor økologiske griseproducenter inviterer offentligheden indenfor for at skabe større forståelse for økologisk landbrug. Arrangementet giver danskerne mulighed for at opleve forskellen mellem konventionel og økologisk griseproduktion med egne øjne – en forskel der ellers kan være svær at få øje på i supermarkedets køledisk.
På gårdene kunne de besøgende blandt andet se, hvordan økologiske grise har adgang til udendørsarealer, hvor de kan udfolde deres naturlige adfærd. De kunne opleve smågrise tumle rundt med krølle på halen og se, hvordan søer og deres afkom lever sammen i længere tid end i konventionel produktion.
Bæredygtigt landbrug på nært hold
På flere af gårdene kunne de besøgende også høre om innovative løsninger inden for økologisk landbrug. På Bertrams Landbrug i Jerslev har landmand Thomas Bertram eksempelvis udviklet mobile smågrisestalde af gamle lastvognstrailere, der kan flyttes rundt på marken for at sikre frisk udeareal til dyrene.
Denne type innovation kombinerer genbrug med dyrevelfærd og viser, hvordan økologiske landmænd arbejder med bæredygtige løsninger i deres produktion.
Brobygger mellem producent og forbruger
En undersøgelse fra Voxmeter har tidligere vist, at mange danskere har begrænset viden om økologisk produktion. Eksempelvis ved kun 34 procent af danskerne, at økologiske grise har mulighed for at komme ud under åben himmel hver dag, og blot 27 procent er klar over, at halekupering er forbudt i økologisk griseproduktion.
Netop derfor spiller Sofari en vigtig rolle som brobygger mellem producent og forbruger. Arrangementet giver forbrugerne indsigt i, hvorfor økologisk kød koster mere, og hvad de ekstra kroner går til i form af dyrevelfærd og miljøhensyn.
Læs mere om hele artiklen og undersøgelsen her
Kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål
