Både børn og veninder blev taget med til Sofari, så de kunne få et indblik i øko-produktionen
Det årlige forbrugerevent Sofari, der inviterer indenfor på en række økologiske grisebedrifter landet over, blev søndag besøgt af over 9.300 danskere. Formålet med eventet er at vise, hvordan økologien adskiller sig fra den konventionelle produktion.

Foto: Unsplash
Uddrag fra Økologisk Nu:
En undersøgelse fra Voxmeter foretaget for Landbrug & Fødevarer sidste år viste, at mange danskere ikke kender til forholdene i den økologiske produktion. Det vil arrangørerne bag Sofari gerne rette op på.
Godt 9.300 danskere valgte at bruge deres søndag på en af de 14 økologiske grisebedrifter, der holdt åbent søndag d. 18. maj i anledning af arrangementet Sofari.
Hensigten med det årligt tilbagevendende arrangement er at give forbrugerne et dybere indblik i, hvordan den økologiske produktion ser ud. En af dem, der benyttede sig af muligheden, var Hanne Solbjerg fra Hvidovre, der var kørt fra København til Birthesminde ved Holbæk.
“Jeg går meget op i økologi og dyrevelfærd. Derfor har jeg taget mine to veninder med, der ikke interesserer sig så meget for, hvor maden kommer fra. Nu har de fået syn for, hvordan de økologiske grise lever og et bedre beslutningsgrundlag, når de næste gang skal lægger kød i indkøbskurven,” sagde Hanne Solbjerg.
Også mange børnefamilier og bedsteforældre med børnebørn brugte dagen på landet.
“Vi går meget op i, at vores børn ved, hvor maden kommer fra. Derfor er det rigtig godt, at de kan komme ud og se, hvordan de økologiske grise lever. Vi prioriterer nemlig at købe økologi, når det er tilgængeligt, der hvor vi handler,” lød det fra parret Katrine og Tobias Thrane-Birch fra Fårevejle, der også besøgte Birthesminde med deres tre børn.
Undersøgelse viste manglende viden
Det glæder Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, at så mange gæster havde lyst til at se, hvordan de økologiske grise lever.
“Det er bare super dejligt. Vi har haft så mange glade gæster her på Risbjerg Landbrug. Det er en rigtig god oplevelse og en fornøjelse at lukke folk ind, så de på nærmeste hold kan opleve det liv, vi tilbyder vores grise. De får en på opleveren, vi får fortalt en masse om, hvorfor vi gør, som vi gør i vores økologiske griseproduktion og vi får smagt på grisen,” siger han.
En undersøgelse fra Voxmeter foretaget for Landbrug & Fødevarer sidste år viste, at mange danskere ikke kender til forholdene i den økologiske produktion. For eksempel viste undersøgelsen, at:
- 61 pct. af de adspurgte ikke ved, at økologiske dyr skal have mulighed for at udøve deres naturlige adfærd, som for eksempel at rode i jorden.
- kun 34 pct. af de adspurgte ved, at økologiske grise har mulighed for at komme ud under åben himmel hver dag – et af de mest markante dyrevelfærdstiltag i økologien.
- blot 27 pct. er klar over, at halekupering er forbudt i økologisk griseproduktion.
Læs mere om hele artiklen og undersøgelsen her
Kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål
