Flere udøver musik derhjemme
Billede af Rikke Thomsen / R. NOOR. Foto: Anna Marín

Flere udøver musik derhjemme
11. februar 2021 / i Livemusik, Musik, Musikbranche

Antallet af klager over støj var rekordhøjt i 2020. Én ting er de mange afholdte fester, men musikalsk fordybning i fritiden har også vundet frem det seneste år. Danskerne er blevet mere musikalske på en række områder, og særligt ungdommen har kastet deres kærlighed over den musikalske kunstform. Sidst, men ikke mindst, skal det bemærkes en særdeles positiv udvikling indenfor kønnenes musikalske aktivitet.

Flere fritidsmusikere

Vi ser tilbage på et år, hvor det har været sværere end nogensinde at dyrke musikken på spillesteder. Danseskoler og babyrytmik er blot nogle få områder, hvor hverdagen har været præget af aflysninger. Til gengæld har der også været DR’s program Fællessang, der har fået flere danskere til at sende egne videoer ind og sunget med hjemme fra stuen. Det tiltag kan have bidraget til, at flere danskere har samlet et instrument op og begyndt at dyrke det i fritiden.

 

Andel af danskere, der selv udøver musik
Q: “Hvilke af følgende ting gør du jævnligt i din fritid?”. Svar: “Dyrker andre musikalske aktiviteter”. Stikprøve: 3.300 nationalt repræsentative interviews. Maksimal statistisk usikkerhed: +/- 1,71%-point.

Forskel på kønnene

Ligestilling er stadig noget, der arbejdes med i musikindustrien. Det går den rigtige vej og de gode takter fortsætter rundt om i hele Danmark. Dog viser det sig, at der fortsat er en stor forskel på, hvor mange mænd og kvinder, der aktivt udøver musik.

 

Kønsfordelingen af danskere, der spiller musik
Q: “Hvilke af følgende ting gør du jævnligt i din fritid?”. Svar: “Udøver selv musik”. Stikprøve: 12.000 interviews nationalt repræsentativt. maksimal statistisk usikkerhed: +/- 0,89%-point.

 

Ved første øjekast vil man bemærke en ærgerlig tendens, hvilket er en sandhed med modifikationer. Bag tallene finder man hurtigt ud af, at der faktisk er en stigning af de yngre kvinder, der udøver musik i fritiden. Det er en stigning, der gør sig signifikant bemærket i størstedelen af Danmarks regioner. Udviklingen kan bl.a. tilskrives de kvindelige musikalske navne, der optræder på hitlisterne. Billie Eilish, Jada, Tessa, Taylor Swift m.fl. Ligeledes skal man heller ikke underminere de seneste års debat om ligestilling i musikbranchen.

 

Udviklingen af kvinder (18-29 år), der spiller musik i fritiden (%)
Q: “Hvilke af følgende ting gør du jævnligt i din fritid?”. Svar: “Udøver selv musik”. Stikprøve: 10.738 interviews nationalt repræsentativt. maksimal statistisk usikkerhed: +/- 0,47%-point.

 

En ny musikalsk generation på vej

Det er kun i Region Sjælland, at antallet af kvinder, der spiller musik i fritiden, ikke har udviklet sig i en positiv retning. Ellers er der signifikant fremgang over hele linjen, hvor det særligt er i Syddanmark, at kvinderne finder instrumenterne frem. Den generelle udvikling blandt de yngre kvinder, skriver sig ind i en større tendens hos ungdommen. Antallet af danskere mellem 18-29 år, der spiller musik i fritiden, er næsten fordoblet det seneste år, og i dag spiller mere end 20 % musik i deres fritid.

 

Udviklingen af unge danskere, der selv udøver musik
Q: “Hvilke af følgende ting gør du jævnligt i din fritid?”. Svar: “Udøver selv musik”. Stikprøve: 10.738 interviews nationalt repræsentativt. maksimal statistisk usikkerhed: +/- 0,47%-point.

 

Voxmeter er kulturens analyseinstitut

Vores grundlæggende filosofi er at se kulturen fra forbrugernes synspunkt. Hver dag taler vi med danskerne, der fortæller os om deres kulturvaner, hvilke medier de bruger, hvorfor de bruger dem, hvor i landet de befinder sig og meget mere.

Vores døgnåbne IT-platform Catglobe gør det muligt for alle interesserede at se, hvordan de danske kulturforbrugere bevæger sig i en verden under konstant forandring. Det giver dig unik mulighed for at målrette din kommunikation til det rigtige publikum og få indgående kendskab til deres færden, vaner og præferencer.

Kontakt salgskonsulent Frederik Nielsen – [email protected] – eller ring til +45 7020 2324. Så kan du få øjeblikkelig adgang til Catglobe.

Kontakt os nu
70 20 23 24 • [email protected]

Læs mere om metoden

Om Musik & Koncert

Danskernes musikforbrug kan tredobles, hvis diversiteten i musikudbuddet bliver bredere. Det samme gælder antallet af besøg på spillesteder og festivaler. Det viser Voxmeters ugentlige monitorering af danskernes forbrug og adfærd inden for musikbranchen.

Monitorering af danskernes musikadfærd

Hver uge beretter danskerne om deres hidtidige og fremtidige musikforbrug. I alt monitorerer vi markedet for musik ud fra 26.000 interviews om året. Her fortæller danskerne f.eks. om: Hvilken type musik, de foretrækker? Hvilke tidspunkter de lytter til musik? I hvilke anledninger anvendes musikken? Hvor ofte lytter de til musik i radioen og via hvilke radiostationer? Hvilke streamingtjenester benytter de, og hvor ofte benytter de dem? I hvilke medier orienterer de sig om musik? Hvor ofte går de til livekoncert(er), og hvilke spillesteder/festivaler besøger de? – dette er blot et udpluk, af nogle af de spørgsmål vi stiller danskerne.

Spillesteder & Festivaler

Hver uge bedømmer danskerne spillesteder og festivaler. Monitoreringen består af 26.000 årlige interviews. Her fortæller danskerne fx Hvilke spillesteder og festivaler de har hørt om, samt steder de tidligere har besøgt, hvilke af disse steder de aldrig kunne drømme om at besøge eller hvilke steder, de planlægger at besøge snarligt. Dernæst uddyber danskerne årsagerne, til at de vælger et spillested til eller fra. De giver input, til hvilke tiltag de mener, der bør prioriteres - opdelt på en række punkter inden for de fysiske og musikalske rammer. Danskernes tilbagemeldinger giver tillige en opdateret prognose for kommende besøgstal samt en udførlig målgruppebeskrivelse af de gæster, der planlagde at komme, men udeblev, samt musikstedets loyale gæster. Danskernes anmeldelser bidrager til en optimal forretningsudvikling samt en effektiv markedsføring målrettet det ideelle publikum.

Musikforbrugeren

Fælles videnshub om musikforbrugerne

Det specielle ved musikinddustrien er, at branchen tæller mange forskellige aktører. Voxmeter har opbygget en fælles videnshub, som samler alt viden om danskernes musikadfærd, deres efterspørgsel og musikanmeldelser. Her har musikbranchens aktører onlineadgang til alle de relevante indsigter, prognoser, trends, segmenter, præferencer, anmeldelser og efterspørgsel

Meningsmålinger spiller en stor betydning både i den offentlige debat og benyttes flittigt af virksomheder, politikere, rådgivere, embedsmænd og journalister. Hos Voxmeter føler vi et stort ansvar over for danskerne i forhold til, at målingerne altid afspejler et korrekt, repræsentativt billede. Derfor stiller vi strenge krav til, at stikprøven er sammensat efter videnskabeligt anerkendte principper, og at spørgsmålsformuleringer og svarmuligheder altid er neutrale.

Stikprøver

Forudsætningen for sammensætningen af en valid stikprøve er, at alle skal have haft lige stor chance for at blive hørt. Den bedste metode til at opfylde dette princip er at benytte telefoninterview, idet 99,9 % af befolkningen har en telefon. Tilfældighedsprincippet opfyldes ved, at Voxmeter genererer 93 % mobilnumre og 7 % stationære numre. Hermed fanger vi alle persontyper, både danskere med hemmeligt nummer, privatabonnement, firmatelefon samt taletidskort. Voxmeter gennemfører minimum 1.000 telefoninterview om ugen omhandlende politik og samfunds- og markedsforhold. Alle telefoninterview afsluttes med en rekruttering til Voxmeters panel ”CEM Danskerne”.

Opnåelse

Når man laver meningsmålinger, der afspejler virkeligheden, er det vigtigt at få overtalt flest muligt til at sige ”ja” til at deltage. Det er dog lettere sagt end gjort. Derfor arbejder Voxmeter løbende med uddannelsen af vores interviewere, som oplæres i samtaleteknik og andre spørgetekniske forhold. Succeskriteriet for vores interviewere er, at 7 ud af 10 af dem, vi ringer op, skal indvillige i at deltage i vores undersøgelser. Dette kræver, at vores medarbejdere har en imødekommende telefonstemme, er veltalende og fremstår seriøse og professionelle. Derfor er Voxmeters interviewere ikke ansat på akkord eller bonus, men arbejder udelukkende på timeløn. Takket være Voxmeters dygtige interviewkorps er det også 7 ud af 10, der takker ja til at deltage i Voxmeters panel ”CEM Danskerne”. Voxmeter har telefonsamtaler med minimum 52.000 danskere pr. år, hvor ca. 36.000 efterfølgende indvilliger i at deltage i Voxmeters panel.

Telefoninterview

Heldigvis er langt de fleste positive, når Voxmeter ringer for at gennemføre et interview. Desværre er der enkelte borgere, som føler sig generet over at blive ringet op, og det beklager vi dybt. Når det sker, har vi en ”lås”, som sikrer, at Voxmeter aldrig ringer op til samme nummer igen.

Voxmeter er danskernes talerør, og formidler deres holdninger og ønsker til medier, virksomheder, politikere og organisationer.

Derfor har vi en forpligtigelse til, at vores målinger afspejler virkeligheden korrekt. Forudsætningen er, at alle borgere skal have haft lige stor mulighed for at blive hørt. Derfor har vi som analyseinstitut også pligt til at ringe til alle, både folk med hemmeligt nummer og til folk der står på Robinsonlisten.

Til gengæld må vi som analyseinstitut aldrig medvirke til direkte eller indirekte salg og aldrig viderelevere kontaktoplysninger, der kan knyttes sammen med svarene, danskerne giver os. Siden 1997 har Voxmeter garanteret vores respondenter 100 % anonymitet, og altid levet op til de nye GDPR-regler, som vi hilser velkommen. Yderligere er Voxmeter medlem af ESOMAR og efterlever deres krav til udførelsen af retvisende analyser.

WEB-Panel

Voxmeters succeskriterie er, at vi altid har 100.000 aktive panelmedlemmer til rådighed. Voxmeter laver 52.000 rekrutteringer hvert år via 1.000 telefoninterview pr. uge. Her adskiller Voxmeter-panelet sig fra de fleste andre paneler ved, at ingen har kunnet tilmelde sig på eget initiativ. Alle er tilfældigt udvalgt og inviteret personligt af en uddannet researcher. Derfor er alle persontyper repræsenteret; lige fra ung til ældre, højt- til lavt uddannet, og personer med forskellige årsindkomster.

Voxmeter investerer mange ressourcer i, at alle medlemmer er glade for at være medlem af vores panel. Dels sørger vi for, at Voxmeters spørgeskemaer altid fremstår seriøse og velgennemtænkte, samtidig bestræber vi os på, at emnerne er vedkommende. Derudover har Voxmeters medlemmer adgang til et attraktivt fordelsprogram, der tager højde for, hvad de enkelte persontyper synes godt om. Fordelsprogrammet bidrager til en høj opnåelse af besvarelser og lang medlemsanciennitet.

Mere information? Kontakt gerne:

Christian Stjer
Christian Stjer
Adm. direktør
[email protected]
Tlf: +45 26 83 82 82