Samfund: Det går den forkerte vej: Flere yngre bliver sygemeldte med stress
Blandt de yngre grupper på arbejdsmarkedet bliver flere sygemeldt med stress. Det kan blandt andet skyldes generationers forskellige opfattelser af sygdom og trivsel, siger generationsekspert Karen Christina Spuur.
Foto: Fredrik Öhlander/Unsplash
Uddrag fra Via Ritzau:
De unge på arbejdsmarkedet bliver oftere sygemeldt med stress, angst, depression eller lignende mentale udfordringer. Det viser en ny undersøgelse fra Voxmeter, som er udarbejdet på initiativ af Velliv Foreningen. I aldersgruppen 18-49 år er antallet af sygemeldte steget fra 8 til 12 % det seneste år. Samlet set for alle aldersgrupper har der været en mindre stigning fra 7 % til 9 %.
Ekspert i generationsforskelle, Karen Christina Spuur, er ikke overrasket over, at yngre medarbejdere oftere sygemelder sig end ældre medarbejdere. Udover at der kan være et større pres i årene med små børn, er der også forskel på, hvordan yngre og ældre medarbejdere håndterer symptomer på stress eller andre mentale udfordringer. Hun siger:
”De unge er bedre til at mærke efter, og emner som stress og diagnoser er ikke tabu for dem. De er en generation, som er meget bevidste om, hvordan de har det, og som tager trivsel alvorligt. Derfor trækker de hurtigere stikket, hvis de føler der er brug for det.”
Holder sig tilbage med at gå til chefen
Undersøgelsen viser også, at aldersgruppen 18-34-årige i mindre grad svarer, at de går til deres ledere og kolleger, hvis de oplever mistrivsel eller mentale udfordringer på arbejdet. Kun 22 % af aldersgruppen 18-34-årige svarer, at de går til deres chef, mens det tilsvarende tal for aldersgruppen 35-49-årige er 37 %.
Fra sit arbejde som ledelsesrådgiver genkender Karen Christina Spuur ikke umiddelbart billedet, at de unge går mindre til chefen med mistrivsel og mentale udfordringer end deres ældre kolleger. Snarere tværtimod.
”Jeg hører ude på virksomhederne, at de unge netop er gode til at komme til chefen med de udfordringer, der presser sig på. Men ud fra tallene ser det ud til, at de unge faktisk selv føler, at de holder sig tilbage. Det er interessant.”
Ifølge Karen Christina Spuur kan nøglen til at forebygge sygefravær hos de unge ligge i at skabe forståelse for de forskelle, der er mellem generationer,
”De unge vil helst ikke fremstå usikre og uprofessionelle, og det kan være grunden til, at de holder sig tilbage. Men de har brug for at kunne tale om mentale udfordringer på arbejdspladsen – også mere end de ældre generationer.”