DGI: Folkesundhedsloven kan blive den vigtigste lov for velfærdssamfundet, vi længe har set
Folkesundhedsloven bør have høje nationale ambitioner for at øge folkesundheden, og det vil være oplagt, at der i loven er nogle få, forpligtende, overordnede nøgletal, skriver Charlotte Bach Thomassen

Foto: Unsplash
Uddrag fra Altinget:
Folkesundhedsloven kan blive den vigtigste lov for udvikling af vores velfærdssamfund, vi længe har set.
Men det kræver, at loven får den rette status og rammer de nødvendige balancer, så alle tager ejerskab for at styrke vores sundhed.
I DGI har vi store forventninger til lovens udformning, og vi glæder os over, at der lægges op til, at kommunerne skal arbejde systematisk med forebyggelse i samarbejde med civilsamfundet.
For civilsamfundsorganisationer kan spille en væsentlig rolle i samarbejdet med sundhedsvæsenet om bedre folkesundhed i alle aldersgrupper.
Skal dække alle livets faser
Samtidig skal vi sikre, at der investeres i lokale muligheder for at designe løsninger og skabe samarbejde med forskellige aktører, der kan og vil bidrage.
Loven skal både fokusere på øget livskvalitet i alle dele af befolkningen og på at forebygge ulighed i sundhed.
Det skal være en lov for hele folket uanset alder, livsfaser og livsvilkår. Og der er meget, vi i fællesskab kan tage fat på.
Folkesundhed er vigtigt for børnene, og en tidlig indsats blandt børn og unge i daginstitutioner og skoler er en investering, der rækker langt ind i fremtiden.
Der skal mere fysisk aktivitet og bevægelsesglæde i børn og unges liv, og vi skal gøre en langt større indsats for at sikre, at alle børn og unge har en fritidsaktivitet sammen med andre – hvilket også er blandt Trivselskommissionens anbefalinger.
Det betyder samtidig, at vi skal sætte gang i langt mere samarbejde mellem skoler og det lokale foreningsliv, blandt andet med det mål at styrke unges tilknytning til fritids- og foreningslivet.
Der er også et stort potentiale i at samarbejde mere om voksne – og måske især seniorerne – med kroniske sygdomme eller andre skavanker.
Idrætsaktiviteter i foreningen kombineret med en kop kaffe kan være med til at forebygge, at ensomhed vokser, at sygdom udvikler sig eller, at faldskaderne bliver alvorlige. Alt det, der er godt for folkesundheden.
Og seniorerne ser selv et stort potentiale i mere samarbejde.
I en Voxmeter-undersøgelse foretaget for DGI svarer 72 procent af seniorerne, at kommuner og idrætsforeninger skal samarbejde om motion- og idrætsfællesskaber.
Læs mere om hele artiklen og undersøgelsen her
Kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål
