DGI: Trivsel er en holdsport
Vi har brug for en samfundskontrakt, hvor alle børn og unge er med i en frivillig forening. DGI’s formand bakker op om Trivselskommissionens stærke fokus på fællesskaber, men anbefalinger gør det gør det ikke alene – der skal handles

Foto: Unsplash
Uddrag fra DGI via Ritzau:
Der er rigtig mange gode takter i de anbefalinger, Trivselskommissionen er kommet med for at styrke børn og unges trivsel. Men anbefalinger gør det ikke alene, påpeger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.
Trivselskommissionen anbefaler bl.a., at alle børn og unge har en fritidsaktivitet sammen med andre, flere børn og unge med i foreningslivet og at flere børn og unge får erfaringer med frivillighed.
”Det er meget vigtige anbefalinger. Vi har brug for en samfundskontrakt, hvor alle børn og unge er med i en frivillig forening. At være med i en idrætsforening styrker trivsel og samhørighed for blandt børn og unge,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Giv unge indflydelse og undgå præstationspres
I de 6700 idrætsforeninger i DGI er der 937.533 medlemmer i alderen 0-24 år. Og det giver trivsel og fællesskab, når trænere og frivillige guider børn og unge til at spille basketball, badminton eller dyrke en anden idrætsgren.
Trivselskommissionen anbefaler således også mere fysisk aktivitet og bevægelsesglæde i børn og unges liv.
”I Idrætsforeningerne er der fuld fokus på fysiske aktiviteter og mobilerne bliver nede i tasken. Det er der mange fordele ved, bl.a. evnen til at fordybe sig uden digitale afbrydelser, du lærer at indgå i et fællesskab, gå på kompromis og løse konflikter,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Hun peger på, at DGI og idrætsforeningerne skal have større fokus på at lytte til unges stemmer og give dem indflydelse via deres frivillige engagement:
”Vi ved, at det styrker trivslen blandt unge, når de er frivillige.”
I DGI deltog over 37.000 trænere og ledere på kurser og uddannelser i 2024, heraf 9100 unge i alderen 13-24 år.
”Vi ved, at træneres tilgang til at mobilisere og motivere børn og unge er afgørende for den gode oplevelse og for at de kommer igen til næste træning. Derfor skal vi i foreningerne sørge for, at der er aktiviteter, der ikke presser og opfordrer til at være perfekt.”
For stort fokus på at præstere og være perfekt
Der er i befolkningen en stor bekymring for børn og unges trivsel og det præstationspres, børn og unge møder. Det viser en nye tal fra en undersøgelse, Voxmeter har gennemført for DGI blandt 6940 danskere.
66 procent er bekymret for børn og unges trivsel, mens blot 8 procent ikke er bekymrede. Og 57 procent er enige i, børn og unge i samfundet mødes af et for stort fokus på at præstere og opnå resultater. 9 procent er uenige, mens 33 procent ved ikke eller siger hverken/eller.
Samtidig mener 79 procent, at det at gå til idræt i en forening hellere skal handle om en god oplevelse end det skal handle om at vinde.
”God trivsel er selvsagt ikke løst med en rapport fra Trivselskommissionen. Det kalder på konkrete handlinger. I DGI gør vi alt for at klæde trænere og frivillige på til at droppe perfekthedskultur og præstationspres og i stedet arbejde med fællesskab og trivsel blandt børn og unge,” siger Charlotte Bach Thomassen.
I løbet af 2024 holdt DGI over 900 arrangementer med fokus på børn og unges trivsel og motivation. Og over 16.500 deltog i DGI’s kurser, uddannelser og workshops om unge frivillige med fokus på blandt andet trivsel, inddragelse og medbestemmelse.