En ud af fem unge ønsker ikke hjælp, hvis de støder på ubehageligt online-indhold
En ny undersøgelse viser, at hele 19% af danske unge ikke ønsker hjælp, når de støder på ubehageligt indhold på de sociale medier.

Foto: Unsplash
Uddrag fra Fjordavisen:
En ny undersøgelse afslører unges adfærd
Undersøgelsen, der er udarbejdet af Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Digitaliseringsministeriet og Voxmeter, afslører også, hvordan digitale medier påvirker unges hverdag, og hvordan de reagerer på ubehageligt indhold online.
Undersøgelsen, som har inkluderet 1.000 unge i alderen 13-17 år, afdækker blandt andet, hvordan de unge bruger digitale medier, hvordan de håndterer stødende eller ubehagelige billeder og videoer, samt deres oplevelse af sikkerhed online.
Digitale medier: En integreret del af unges liv
Digitale medier er en stor del af de unges hverdag, og mange bruger betydelige mængder tid på apps som Snapchat, TikTok og YouTube. En stor del af de unge (64%) mener, at de bruger for meget tid på digitale medier, men de fleste frygter de sociale konsekvenser af at være offline og ikke kunne kommunikere med vennerne om aftenen. Omkring en femtedel har sat tidsbegrænsninger på deres digitale tidsforbrug, men kun halvdelen overholder dem. Det viser en tydelig interesse for at reducere skærmtiden, men samtidig en afhængighed af digitale forbindelser.
Ubehageligt indhold online
Når det kommer til ubehageligt indhold, er det ikke ualmindeligt for de unge at støde på noget, der kan være stødende eller skræmmende. Faktisk har to ud af fem unge oplevet ubehagelige billeder eller videoer online det seneste år. En stor del (to tredjedele) rapporterer, at de stødte på dette indhold ved en tilfældighed, når det dukkede op i deres feed. Mens mange unge vil søge hjælp fra forældre eller venner, vil hver femte ung helst undgå hjælp. Desuden rapporterer 17% af de unge, at de har anmeldt ubehageligt indhold på platforme, mens en stor del (31%) mener, at anmeldelsen ikke ville føre til nogen effekt.
Det er på høje tid at forbedre sikkerheden online
Miriam Michaelsen, forperson for Medierådet for Børn og Unge, understreger vigtigheden af, at der bliver taget ansvar både fra politisk side og fra platformenes side for at sikre et tryggere online-miljø. Hun fremhæver, at den nye viden fra undersøgelsen skal bruges til at presse på for nødvendige ændringer på de sociale platforme, så unge kan færdes digitalt uden at føle sig udsat for ubehagelige oplevelser.