Grøn trepartsaftale kan styrke friluftslivet og landdistrikterne
Danmark står over for historiske investeringer i naturen. Med et nyt inspirationskatalog viser Dansk Kyst- og Naturturisme, hvordan naturhensynet kan balanceres med naturoplevelser til glæde for borgere, gæster og erhverv i landdistrikterne.

Foto: Unsplash
Uddrag fra Dansk Kyst- og Naturturisme via Ritzau:
Stadig flere danskere og turister søger ud i naturen efter ro og nærvær eller sved på panden og fællesskaber. Vandrestier, udsigtspunkter og åbne vidder tiltrækker som aldrig før, og naturen er blevet et vigtigt frirum i en travl hverdag.
Samtidig står Danmark midt i en markant grøn omstilling. Med aftalen om Grøn Trepart åbner der sig en enestående mulighed for at etablere flere og vildere naturområder – områder, der ikke kun skal fremme biodiversitet og sikre rent drikkevand, men som også kan bringe natur og mennesker tættere sammen ved at skabe nye rammer for friluftsliv, lokal udvikling og naturoplevelser i særklasse.
”Med trepartsaftalen står vi over for enorme investeringer i at etablere nye naturområder. Det er investeringer, som vi kan foretage klogt og visionært, så vi sikrer, at vi foruden de nødvendige naturtiltag også skaber adgang til de nye naturområder. Med god planlægning af naturområderne kan det lade sig gøre at balancere både naturhensyn og naturbeskyttelse – og samtidig give adgang til store naturoplevelser,” siger Jens Hausted, direktør hos Dansk Kyst- og Naturturisme.
I inspirationskataloget ’Den grønne trepart og det rekreative potentiale’ har Dansk Kyst- og Naturturisme samlet en række gode eksempler på, hvordan planlægning for rekreativ infrastruktur i naturområder kan balancere naturbenyttelse med naturbeskyttelse.
Kataloget skal tjene som inspiration til kommunerne til at skabe attraktive naturområder ved at tænke rekreative tiltag ind i omlægningsplanerne – til gavn for både lokale borgere og gæster.
Naturadgang har samfundsmæssig værdi
Naturen har en stor rekreativ værdi. En undersøgelse fra Voxmeter i 2024 viste, at fire ud af fem danskere mener, at mindst halvdelen af de 250.000 ha skov, der skal rejses med den grønne trepart, skal være offentligt tilgængelig.
Friluftslivet har med andre ord høj prioritet. Det skyldes blandt andet, at naturen inviterer til fysisk aktivitet og ophold, som kan hjælpe til en sundere hverdag med mere motion, afslapning og mentalt velvære.
Grønne områder bliver desuden brugt som mødesteder for fællesskaber i det fri og er med til at skabe sammenhængskraft i lokalområder og ikke mindst i landdistrikterne. I et bosætningsperspektiv er adgangen til natur og grønne områder en væsentlig parameter, når mennesker vælger, hvor de gerne vil bo.
Læs mere om hele artiklen og undersøgelsen her
Kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål
