Halvdelen af danskerne enig i behov for gennemtvungen tostatsløsning

45 procent af de adspurgte i en måling er enig i, at verdenssamfundet skal gennemtvinge en tostatsløsning.

Foto: Kevin Angelsø/Unsplash

Uddrag fra BT:

Krigen i Mellemøsten er blevet et så stort problem for hele verden, at verdenssamfundet må tvinge en tostatsløsning igennem mellem Israel og palæstinenserne.

Det er statsminister Mette Frederiksens (S) vurdering, og det bakker knap halvdelen af danskerne hende op i.

Det viser en ny måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Konkret adspurgt, om de 1000 respondenter er enige eller uenige i ovenstående udsagn, svarer 45 procent, at de er enige.

16,2 procent er uenige.

24,5 procent er hverken enige eller uenige.

14,3 procent ved det ikke.

Mette Frederiksen har for nylig markeret sig med udtalelser om, at hun ikke ser nogen ende på konflikten mellem Israel, Hamas og Hizbollah.

Den eneste løsning, der kan sikre en varig fred, er en tostatsløsning, hvor palæstinenserne får en selvstændig stat, lyder vurderingen fra statsministeren.

Derfor er det tid til, at verdenssamfundet tvinger den igennem.

– Det her er ikke kun et anliggende for Mellemøsten. Det er et anliggende for hele verden. Derfor må vi have tvunget en tostatsløsning igennem, sagde Mette Frederiksen i New York under FN’s Generalforsamling.

Målingens respondenter er mere kritisk indstillet over for en opfølgende melding, som Mette Frederiksen kom med tirsdag i sidste uge.

Her åbnede statsministeren i et interview med Ritzau for, at det kan rumme en militær aktion, hvis der skal tvinges en tostatsløsning igennem.

18,9 procent af de adspurgte siger ja til, at de mener, at det internationale samfund bør bruge militær kraft til at tvinge en tostatsløsning igennem.

51,1 procent svarer nej, mens 30 procent svarer, at de ikke ved det.

Mette Frederiksen har efterfølgende forsøgt at nuancere sine udtalelser og har trukket i land på udsagnet om en militær aktion.

I et skriftligt svar til Ritzau siger Mette Frederiksen, at det står klart, at Hamas ikke ønsker en tostatsløsning, og at det samme gør sig gældende for den siddende regering i Israel, der direkte modarbejder det.

– Derfor er der behov for at se på nye virkemidler. For der er intet, der tyder på, at en tostatsløsning kommer til at ske af sig selv.

– Det er ikke mig, der skal designe, hvordan der internationalt kan lægges et markant større pres, ligesom jeg ikke tror, der er en præcis skabelon. Jeg synes dog ikke, man skal afvise noget, siger hun.

Mette Frederiksen holder fast i, at hun aldrig har sagt, at hun har åbnet op for militær aktion, sådan som hun ellers tilkendegav tirsdag i sidste uge.

– Og lad mig understrege, at man ikke kan slutte ud af det, jeg har sagt, at vi skal gøre noget bestemt, for eksempel militært, eller at Danmark eller danske soldater skal spille en bestemt rolle.

– Jeg kommer ikke til at gå ind i alle mulige scenarier, lyder det altså fra Danmarks statsminister.

/ritzau/

Læs mere om hele artiklen og undersøgelsen her

Læs mere om metoden

Om politik & samfund

Hver uge fortæller danskerne, hvad de mener om politik og andre samfundsforhold, men også de mere nære ting som fx om forholdene i deres kommune.

Indenfor politik beretter danskerne hver uge om, hvilket parti man vil stemme på. Om man har tillid til regeringen, oppositionen, ministrene og politikerne. Eller i hvilken grad man mener, den aktuelle debat er relevant. Om mediernes formidling af politik. Om danskernes interesse og involvering i politik og så videre.

Danskerne fortæller også om, hvilke samfundsemner de mener burde prioriteres netop nu. Hvilke bekymringer der ligger dem stærkest på sinde. Samt holdninger til fx transport, energi, klima, forurening, fødevarer, infrastruktur, skoler, indvandrere mm.

Danskerne fortæller også om, hvordan det er at bo i deres kommune. Fx vurdering af borgmesteren og kommunalpolitikerne. Kommunens evne til at skabe gunstige forhold for erhvervslivet og udbuddet af arbejdspladser. Vurdering af kommunens institutioner, skoler, udbud af fritids- og kulturaktiviteter, ældrepleje, renovation, mm.

Meningsmålinger spiller en stor betydning både i den offentlige debat og benyttes flittigt af politikere, rådgivere, embedsmænd og journalister. Hos Voxmeter føler vi et stort ansvar over for danskerne i forhold til, at målingerne altid afspejler et korrekt repræsentativt billede. Derfor stiller vi strenge krav til, at stikprøven er sammensat efter videnskabeligt anerkendte principper, og at spørgsmålsformuleringer og svarmuligheder altid fremstår neutrale.

Stikprøver

Forudsætningen for sammensætningen af en valid stikprøve er, at alle skal have haft lige stor chance for at blive hørt. Den bedste metode til at opfylde dette princip er at benytte telefoninterview, idet 99,9 % af befolkningen har en telefon. Tilfældighedsprincippet opfyldes ved, at Voxmeter genererer 93 % mobilnumre og 7 % stationære numre. Hermed fanger vi alle persontyper, både danskere med hemmeligt nummer, privatabonnement, firmatelefon samt taletidskort. Voxmeter gennemfører minimum 1.000 telefoninterview om ugen omhandlende politik og samfunds- og markedsforhold. Alle telefoninterview afsluttes med en rekruttering til Voxmeters panel ”CEM Danskerne”.

Opnåelse

Når man laver meningsmålinger, der afspejler virkeligheden, er det vigtigt at få overtalt flest muligt til at sige ”ja” til at deltage. Det er dog lettere sagt end gjort. Derfor arbejder Voxmeter løbende med uddannelsen af vores interviewere, som oplæres i samtaleteknik og andre spørgetekniske forhold. Succeskriteriet for vores interviewere er, at 7 ud af 10 af dem, vi ringer op, skal indvillige i at deltage i vores undersøgelser. Dette kræver, at vores medarbejdere har en imødekommende telefonstemme, er veltalende og fremstår seriøse og professionelle. Derfor er Voxmeters interviewere ikke ansat på akkord eller bonus, men arbejder udelukkende på timeløn. Takket være Voxmeters dygtige interviewkorps er det også 7 ud af 10, der takker ja til at deltage i Voxmeters panel ”CEM Danskerne”. Voxmeter har telefonsamtaler med minimum 52.000 danskere pr. år, hvor ca. 36.000 efterfølgende indvilliger i at deltage i Voxmeters panel.

Telefoninterview

Heldigvis er langt de fleste positive, når Voxmeter ringer for at gennemføre et interview. Desværre er der enkelte borgere, som føler sig generet over at blive ringet op, og det beklager vi dybt. Når det sker, har vi en ”lås”, som sikrer, at Voxmeter aldrig ringer op til samme nummer igen.

Voxmeter er danskernes talerør, og formidler deres holdninger og ønsker til medier, virksomheder, politikere og organisationer.

Derfor har vi en forpligtigelse til, at vores målinger afspejler virkeligheden korrekt. Forudsætningen er, at alle borgere skal have haft lige stor mulighed for at blive hørt. Derfor har vi som analyseinstitut også pligt til at ringe til alle, både folk med hemmeligt nummer og til folk der står på Robinsonlisten.

Til gengæld må vi som analyseinstitut aldrig medvirke til direkte eller indirekte salg og aldrig viderelevere kontaktoplysninger, der kan knyttes sammen med svarene, danskerne giver os. Siden 1997 har Voxmeter garanteret vores respondenter 100 % anonymitet, og altid levet op til de nye GDPR-regler, som vi hilser velkommen.

WEB-Panel

Voxmeters succeskriterie er, at vi altid har 100.000 aktive panelmedlemmer til rådighed. Voxmeter laver 52.000 rekrutteringer hvert år via 1.000 telefoninterview pr. uge. Her adskiller Voxmeter-panelet sig fra de fleste andre paneler ved, at ingen har kunnet tilmelde sig på eget initiativ. Alle er tilfældigt udvalgt og inviteret personligt af en uddannet researcher. Derfor er alle persontyper repræsenteret; lige fra ung til ældre, højt til lavt uddannet, rig til mindre rig.

Voxmeter investerer mange ressourcer på, at alle medlemmer er glade for at være medlem af vores panel. Dels sørger vi for, at Voxmeters spørgeskemaer altid fremstår seriøse og velgennemtænkte, samt bestræber vi os på, at emnerne er vedkommende. Derudover har medlemmer adgang til et attraktivt fordelsprogram, der tager højde for, hvad de enkelte persontyper synes godt om. Fordelsprogrammet sikrer en høj opnåelse og lang anciennitet.

Mere information? Kontakt gerne:

Anna Midtgaard Christensen
Anna M. Christensen
Analysedirektør
[email protected]
Tlf: +45 26 84 68 51
Christian Stjer
Christian Stjer
Adm. direktør
[email protected]
Tlf: +45 26 83 82 82

Modtag vores seneste meningsmålinger

Skriv dig op og modtag vores seneste meningsmålinger samt undersøgelser som den første.

politiske_maalinger_hvid 3

Du accepterer, at ved udfyldelse af formularen ligeledes vil modtage markedsføring og nyhedsbreve fra Voxmeter A/S.