Køn har betydning for danskernes holdninger til psykisk vold
Ny undersøgelse viser, at danskerne vurderer psykisk vold forskelligt, alt efter kønnet på offer og udøver.
Reelligestilling resumé:
Hvad sker der, hvis man tager 2.000 danskere, deler dem op i to grupper af 1.000 personer ved lodtrækning og beder dem forholde sig til to cases om psykisk vold, som er helt ens, bortset fra, at der er byttet om på navnene, så den ene gruppe præsenteres for mandlige udøvere og kvindelige ofre og den anden for kvindelige udøvere og mandlige ofre?
Det har forsknings- og rådgivningsvirksomheden Als Research undersøgt i samarbejde med Voxmeter, og resultaterne er klare:
- Når ofret for volden er en mand, og udøveren er en kvinde, er der færre, der mener, at volden vil være skadelig for ofrets psykiske helbred.
- Når ofret for volden er en mand, og udøveren er en kvinde, er der færre, der mener, at ofret bør fortælle sine venner og sin familie om volden.
- Når ofret for volden er en mand, og udøveren er en kvinde, er der færre, der mener, at ofret bør anmelde volden til politiet.
Hertil kommer, at danskernes evne til at identificere tydelige tegn på psykisk partnervold er mindre, når volden udøves af en kvinde mod en mand, end når den udøves af en mand mod en kvinde. Alle disse forskelle er statistisk signifikante.
Undersøgelsen viser desuden, at voksne i alderen 18-34 er mindre tilbøjelige end ældre voksne til at kunne genkende tydelige tegn på psykisk vold i parforholdet, ligesom de i mindre grad har øje for voldens negative følger…