Mere end hver tredje dansker har ikke fået foretaget en synstest med sundhedstjek indenfor de seneste to år, som Louis Nielsen ellers anbefaler.
Derfor markerer optikerkæden landet over ”Danmark tester synet”, hvis hovedformål netop er at få danskerne til at få undersøgt synet regelmæssigt.
- Vi anbefaler en synstest med sundhedstjek mindst hvert andet år, da synet udvikler sig livet igennem. Med regelmæssige undersøgelser kan vi finde tidlige tegn på øjensygdom og i måle refraktionen, altså finde ud af, om der er brug for briller eller kontaktlinser, fortæller Henrik Laursen, der er klinisk chef hos Louis Nielsen.
En øjensygdom som grøn stær mærker man oftest først selv, når den allerede har beskadiget synet varigt. Derfor er det vigtigt at fange i opløbet, og det kan ske med en synstest.
- Mange danskere tror, at de først skal reagere, når de oplever synsproblemer. Ofte kan et synstjek sikre, at du opdager synsproblemer og øjensygdomme i tide. I Øjenforeningen ved vi, at synet er helt afgørende for vores livskvalitet. Det handler om at se godt hele livet.” siger Marijke Vittrup, direktør i Øjenforeningen.
Mere end hver tredje dropper synstesten – specielt de unge
For at kunne holde øje med forandringer i øjet anbefales en synstest med sundhedstjek hver andet år, men en undersøgelse fra januar 2024 foretaget af Voxmeter for Louis Nielsen viser, at det for 37,2 % af danskerne er mere end to år siden, at de sidst fik en synstest*.
Hos de unge i alderen 18-35 år er tallet 46,1 %, heraf 15,3 %, som aldrig har fået lavet en synstest ved optiker eller øjenlæge.
- Vi oplever hver uge kunder, som får konstateret nedsat syn eller en begyndende øjensygdom uden at de selv er klar over det. Derfor er det vigtigt med regelmæssige synstest, så vi kan fange tidlige tegn på øjensygdomme i opløbet, inden synet tager varig skade, fortæller Henrik Laursen.