Ny undersøgelse afslører: Hver femte ung søger ikke hjælp ved ubehag online

Der er rigtig mange unge, som oplever ubehagelige ting “bag skærmen” og ny undersøgelse viser, at hver femte ikke søger hjælp.

Foto: Unsplash

Uddrag fra MereMobil:

En nylig undersøgelse foretaget af Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Center for sociale medier, tech og demokrati (Digitaliseringsministeriet) samt analyseinstituttet Voxmeter kaster lys over danske unges digitale vaner og udfordringer. Undersøgelsen, der bygger på svar fra 1.000 unge i alderen 13-17 år, viser blandt andet, at 19% af de unge ikke ønsker hjælp, hvis de støder på ubehageligt indhold online.

Resultatet er bemærkelsesværdigt, da det indikerer en sårbarhed blandt en betydelig del af de unge, som færdes digitalt. Digitale medier spiller en central rolle i unges hverdag, og undersøgelsen bekræfter, at mange ofte konfronteres med ubehageligt indhold. På trods af dette tøver en stor andel med at søge hjælp, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for deres trivsel.

Undersøgelsen dykker også ned i unges tidsforbrug på digitale platforme. Et overvældende flertal (64%) mener, at de bruger for meget tid online, men samtidig frygter de sociale konsekvenser ved at koble fra. Denne dobbelthed belyser den komplekse relation, unge har til digitale medier. De mest populære platforme blandt de unge er Snapchat, TikTok og YouTube.

Når det kommer til ubehageligt indhold, har to ud af fem unge oplevet at se eller blive udsat for ubehagelige billeder eller videoer online inden for det seneste år. Ofte dukker dette indhold op tilfældigt i deres feed. Mens en del af de unge ville søge hjælp hos forældre eller venner, er det alarmerende, at hver femte ung ikke ønsker nogen form for hjælp. Desuden rapporterer kun 17% af de unge, der oplever ubehageligt indhold, det til platformene, og 31% tror ikke, at en rapportering ville have nogen effekt.

Undersøgelsen afslører også, at syv ud af ti unge har løjet om deres alder for at få adgang til online indhold. Samtidig føler 39% af de unge, at deres forældre har begrænset eller ingen viden om deres online aktiviteter, og kun 18% har forældreindstillinger aktiveret på deres enheder.

Læs mere om hele artiklen og undersøgelsen her