Rabat til 400.000 boligejere: Olie- og gasfyr slanker kvadratmeterprisen
De udsendte 2020-ejendomsvurderinger opererer med klækkelige rabatter til boliger med eget gas- eller oliefyr i baggangen.
Finans resumé:
Energikrisen i slutningen af 2021 og gennem 2022 var en hård omgang for hundredtusinder af boligejere med et gas- eller oliefyr i baggangen. Nu er der til gengæld godt nyt for de hårdt prøvede boligejere.
I forbindelse med de nye ejendomsvurderinger, som er ved at blive rullet ud til landets 2,7 mio. boligejere, viser et dugfrisk svar fra klima- og energiminister Lars Aagaard (M) til Folketinget, at de udskældte gas- og oliefyr, sikrer boligejerne årlige skatterabatter på tusindvis af kroner.
»I det nye ejendomsvurderingssystem er standardopvarmningen fjernvarme. I de nye 2020-vurderinger for ejerboliger medfører andre opvarmningsformer en nedjustering af kvadratmeterprisen for ejerboligen i forhold til fjernvarme,« forklarer Lars Aagaard om den automatiske skatterabat, som rammer landets 300.000 boliger med et gasfyr og knap 100.000 boliger med et oliefyr.
Skatterabatten er ifølge Vurderingsstyrelsen på op mod 19 pct. for boliger med oliefyr, mens boliger med gasfyr kan få et nedslag i den anvendte kvadratmeterpris på op mod 6 pct.
Rabatten kan dog vise sig at blive større på sigt, når Vurderingsstyrelsen får opdaterede tal lagt ind i det nye vurderingssystem, lyder det.
I 2020-vurderingerne er de beregnede rabatter nemlig fastsat ud fra data mellem salgspriser og opvarmningsformer frem til den 1. januar 2020.
»Justeringerne vil derfor kunne ændre sig i de kommende ejendomsvurderinger for en bolig, hvis f.eks. boliger med naturgas som opvarmningsform sælges til lavere priser efter 1. januar 2020,« påpeger Lars Aagaard i svaret, som er udløst af et spørgsmål fra Danmarksdemokraternes klima- og energiordfører, Lise Bech.
At der kan være brug for skatterabatter til boliger med olie- og gasfyr, understreges af en Voxmeter-undersøgelse, som Arbejdernes Landsbank stod bag i sommer.