Hvad skete der lige med hjemmearbejdet?
Efter et markant dyk er hjemmearbejde igen i fremgang på de danske arbejdspladser. To dage hjemme og tre dage på arbejdspladsen ser ifølge videnskaben ud til at være den mest brugte kombination. Og der er store fordele at høste for både de ansatte og for arbejdsgiveren.
Foto: Sandro Kradolfer/Unsplash
Uddrag fra HK:
Arbejdsglæden og produktiviteten har det bedre, når hjemmearbejde er en del af rytmen på en arbejdsplads. Det viser de nyere forskningsresultater omkring hjemmearbejde.
– Det er ikke overraskende for os i HK Stat. Vi hører konstant fra medlemmer og tillidsrepræsentanter på de statslige arbejdspladser, at mange er mere end overbebyrdede på jobbet. Men gennem brug af hjemmearbejde får de ro på og overblik, mens deres effektivitet samtidig øges. Det er en win-win-situation for både medarbejdere og arbejdspladsen, siger næstformanden i HK Stat, Ulla Moth-Lund Christensen.
Voxmeter og Konsulenthuset Ballisager foretog i 2024 en analyse om trivslen i det danske arbejdsliv midt i debatten om stress på jobbet og ønsker om nedsat arbejdstid. Undersøgelsen viser, at stress hos medarbejdere aftager ved mulighed for hjemmearbejde. Men den viser også, at halvdelen af danskerne er ’klar’ til at skifte job, selv om trivslen generelt er rigtig god på arbejdsmarkedet. Blandt arbejdspladserne er det de statslige, der ifølge analysen skaber de bedste rammer for trivsel.
– Det handler om at bevare tilknytningen af de ansatte for den gode leder og arbejdsgiver. Stress og dårligt arbejdsmiljø skal der tages hånd om, for ellers er medarbejderne hurtigt videre mod et nyt job. Og hos yngre ansatte er der kortere snor og mindre tålmodighed med et skidt arbejdsmiljø end hos de ældre. Hjemmearbejde kan være en måde til at skabe den efterspurgte fleksibilitet, siger Ulla Moth-Lund Christensen.