Danskernes forventninger og vurderinger deler sig i to
Få adgang til det nyeste konjunkturbarometer, der samler en lang række tal over befolkningens håb og frygt
Voxmeters konjunkturbarometer for november 2023 er på gaden. Det baserer sig som altid på ugentlige telefoninterview med et repræsentativt udsnit af voksne danskere. Her svarer de på spørgsmål vedrørende deres forventninger til forbrug og økonomi og deres vurdering af nære forhold og politiske institutioner og myndigheder. Rapporten indeholder også data om virksomheders forventninger til ansættelser, økonomi og indtjening og er således et pejlemærke for, hvor Danmark er på vej hen. »Rapporten tegner et billede med to konklusioner«, siger Christian Stjer, adm. direktør for Voxmeter. »Økonomisk ser det lovende ud. Men hvad angår folks oplevelse af nære forhold og politik, går det den anden vej.«
Her går det godt
Det første skyldes, at danskerne ser ud til både at have evnen og viljen til at øge forbruget og planlægger at handle mere i de kommende tre måneder end på samme tid sidste år. F.eks. er planlægningen af næste års sommerferie i udlandet allerede gået i gang i mange familier. Tendensen styrkes af, at færre regner med at spare penge op. Pengene kommer i stedet ud at virke, eksempelvis til onlinehandel, tøj, elektronik, fødevarer og besøg på restaurant.
Samtidig er eksportvirksomhederne optimistiske med hensyn til beskæftigelse, ligesom ejendomsmarkedet, detailhandlen og bilbranchen alle forventer bedre tider forude. Dog kan der konstateres en stigning blandt de, der frygter arbejdsløshed. Det opfatter Christian Stjer som en »lille, lysende advarselslampe.«
Her går det ikke godt
Men der er noget andet og større, der lyser rødt, understreger han. For når det gælder danskernes borgertilfredshed, f.eks. med hensyn til folkeskole, ældrepleje og politiets indsats, peger pilene nedad. Det samme gælder tilliden til såvel regering som opposition samt den landspolitiske interesse og deltagelse.
»Hvis der er en fest i økonomien, så er festen aflyst i det nære, i forholdet til lokale myndigheder og i vurderingen af landspolitik«, siger Christian Stjer, som ligeledes peger på, at befolkningens primære bekymringer følger udviklingen i international politik, global økonomi og inflation.
Dette og mere kan man finde i den mere end 170 siders lange rapport, der tilvejebringer og samler en lang række aktuelle tal for danskernes forventninger til den nære fremtid ved hjælp af en overskuelig grafik. Rapporten retter sig ikke kun mod virksomheder, men desuden mod organisationer, beslutningstagere og medier.