Grønt bureaukrati eller grøn omstilling
Grønne gyldne tider for revisions- og konsulenthusene
Der er en god forretning for en virksomhed, hvis den forbindes med en grøn profil. Men det er en værdipost der ikke vil afspejles i de kommende EU-klimaregnskabskrav.
Værdien af en grøn profil kan kun aflæses i virksomhedens omdømmeniveau ude blandt befolkningen og virksomhedernes kunder. Men det er en post der risikerer hurtigt at blive nedprioriteret. Et nyt EU CSRD-direktiv træder nemlig i kraft den 1. januar 2024.
Her venter der danske virksomheder en ressourcekrævende opgave med at optimere deres rapportering om bæredygtighed. Ikke blot fra virksomheden selv, men hele vejen igennem leverandørkæden. En opgave som indebærer, at der i mange tilfælde skal ansættes flere jurister, revisorer og virksomhedskonsulenter.
I august 2023, spurgte Voxmeter knap 600 virksomhedsledere, hvordan de forholdt sig til de nye EU-krav. Her mente lidt under halvdelen, at det var en god ide.
Undersøgelsen viste også, at kun ganske få var bekendt med hvad EU-direktivet i praksis indebar. Nu hvor omfanget er blevet mere klart, bliver det spændende at se hvor mange der synes det er en god ide.
Det vil fremgå af den nye Greencheck rapport der udkommer den 7. februar. I denne rapport måler Voxmeter også virksomhedernes vurdering af de enkelte revisionshuses rådgivning og ydelser på området.
Nyt marked for revisionshusene
Den nye gruppe af specialister og konsulenter, der rykker ind i det nye marked for ESG har siden vakt øget debat.
I et indlæg på Altinget.dk fremhæver Jacob Dahl Rendtorff, professor (MSO) i ledelsesfilosofi og virksomhedsetik på Roskilde Universitet, at ansættelsen af nye specialister risikerer at overtage virksomhedens egen motivation for at bidrage positivt til samfundet:
»Hvor etik og ansvar før var et led i virksomhedens værdier, identitet og kultur (…), risikerer EU’s fokus på regler at flytte CSR og bæredygtighed ind i et juridisk rapporterings- og regnskabsrum«.
Ifølge Voxmeters seneste Greencheck-måling fra august 2023, var det 6,2% af de danske virksomheder der rapporterede om ESG-aftrykket fra egne aktiviteter.
Den 7. februar 2024, får vi ikke blot svaret på, hvor mange flere der er kommet i gang, men også om vi kan se sammenhæng mellem virksomhedernes EU-dokumentation og deres grønne omdømme.
I Greencheck-rapporten måler og analyserer vi på hvordan det går med den grønne udvikling. Her måler vi ikke blot virksomhedernes, men også organisationernes og partiernes omdømme, når det gælder klimaindsats og grønne budskaber.
PS. Vil du læse mere om Greencheck, klik her.